Кои са най-големите меценати сред милиардерите?


Кои са най-големите меценати сред милиардерите?
Снимка:

4484

За много богаташи е въпрос на поддържане на имидж да притежават богата колекция от творби на изкуството. Според компанията ‘Wealth-X’ един милиардер влага средно 31 млн. долара или близо 5% от богатството си именно в художествени произведения, съобщава Business Insider.

Десетимата най-големи привърженици на изкуството сред милиардерите обаче не се задоволяват с толкова малко. Цели 18% от тяхното състояние е инвестирано в различни творби, твърди ‘Wealth-X’. Най- богатият сред тях е Франсоа Пино, който е вложил около 1 млрд. от общото си богатство в изкуство. Най-ценната колекция обаче е на холивудския магнат Дейвид Гефен – тя е на стойност 1.1 млрд.долара.

На десето място се нарежда 85–годишният бизнесмен Самюел Ървинг Нюхаус младши, който е собственик на редица американски списания и уебсайтове. Притежаваните от него творби са на стойност 700 млн. долара, което е 9.9% от общото му състояние.

Предпоследното място в топ 10 заема шефът на ‘Apollo Global Management’ Леон Блек, който миналата година плати 10 млн. долара за известната картина „Писъкът” на Едвард Мунч. Колекцията на Блек включва импресионистични творби, китайски скулптури и модерно изкуство. Тя струва близо 750 млн. долара (22.1% от общото богатство на Блак). Самият той е в борда на директорите на нюйоркския музей „Метрополитън”.

Сред топлюбителите на изкуството се нарежда и Дорис Фишър, собственичка на модната къща ‘Gap’. Тя притежава повече от 1000 творби, сред които произведения на Анди Уорхол и Рой Лихтенщайн. Общата им стойност е 800 млн. долара или над 34% от състоянието на Фишър.

На седмо място с 900 млн. долара под формата на арттворби е автомобилният магнат Норман Брамън. Той е инвестирал повече от половината си богатство в изкуство. Според информация на „Форбс” след смъртта на Брамън 240-те притежавани от него произведения ще бъдат продадени, а печалбата от тях ще отиде за фондацията на децата му.

Милиардерът от британо-ирански произход Насер Давид Халили, който притежава цели 25 000 арттворби, е на шесто място в класацията на ‘Wealth-X’. Вложенията му в изкуство възлизат на 930 млн. долара, а много от творбите са изложени в различни британски музеи. Голяма част от колекцията му заемат произведения на творци от ислямския свят и Япония.

В средата на класацията застава Франсоа Пино, собственик на Gucci и редица други модни брандове.  Той е инвестирал 10% от богатството си в изкуство на стойност 1 млрд. долара. Смята се, че притежава над 2000 произведения, някои директно купени от творци като Деймиън Хърст и Джеф Куун. Някои от произведенията са изложени в музеи във Венеция.

Най-богатият грузинец в света – Борис Иванишвили, който е и настоящ премиер на Грузия, заема четвъртото място сред артлюбителите милиардери. Притежаваните от него произведения, сред които са творби на Пабло Пикасо, също са на обща стойност 1 млрд. долара и представляват 15.6% от общото му състояние.   

На почетното трето място се нарежда основателят на SunAmerica Inc. и KB Home Илай Броад. Известен филантроп, Броад притежава творби от над 200 автори на стойност 1 млрд.долара. Заедно със съпругата си в момента изграждат специален музей в Лос Анджелис, където всеки да може да се наслади на колекцията. Очаква се музеят да отвори врати през 2014 г.

За заемащия второто място Стивън Коен се знае, че предпочита известните имена в изкуството и не се притеснява да харчи огромни суми за техни творби. Наскоро той плати 155 млн. долара за картина на Пикасо, а е вложил 12% от всичките си 8.3 млрд. долара в изкуство. Коен ръководи хедж фонда SAC Capital.

Първото място в класацията на ‘Wealth-X’ заема основателят на филмовото студио DreamWorks Animation Дейвид Гефен, който притежава артколекция на стойност 1.1 млрд. долара. Гефен, който е инвестирал в изкуство една пета от състоянието си, предпочита американски творци. През 2006 г. той продаде четири от притежаваните от него произведения за 421 млн.долара.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички