Кръстникът на Горанов - Иван Сариев, има поне десет фирми. Ще ги провери ли НАП?


Кръстникът на Горанов - Иван Сариев, има поне десет фирми. Ще ги провери ли НАП?

3821

От години се знаеше, че финансовият министър Владислав Горанов живее във ВИП комплекс, но не беше изяснено, че жилището му е хем чуждо, хем безплатно. Притиснат от въпросите на медиите, министърът призна, че го дължи на своя кръстник - бизнесмена-масон Иван Сариев. Сариев и съпругата му имат поне десетина фирми, които подопечните на Горанов данъчни органи би трябвало да контролират. Поради тази причина от в. "Сега" настояват НАП да отговори - правила ли е, прави ли и смята ли да прави ревизии на бизнеса на семейство Сариеви. Засега отговор няма.

Владислав Горанов подава първа декларация за имущественото си състояние през 2009 г., когато влиза във властта като зам.-министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов. Там е вписан апартамент в София от 82 кв. м, придобит през 2007 г. в съсобственост със съпругата и купен за 305 хил. лв. с кредит. Деклариран е и наследствен апартамент от 50 кв. м в София на половинката му - от 1997 г.

В декларацията пред Сметната палата, подадена през 2010 г., Горанов е посочил 36 628 лв. налични пари от заплати, банков влог от 36 600 лв. от заеми и ипотечен кредит за около 44 хил. лв. От заплати извън тези за заеманата длъжност през 2009 г. той е получил 25 хил. лв., а съпругата му - 18.7 хил. лева. В следващите две години банковите му сметки нарастват до 40 000 лв., а кредитът е изплатен.

Когато става министър на финансите във второто правителство на Борисов през 2015 г., Горанов подава само уведомление, че няма промени. През следващата година в декларацията му се вижда набъбване на банковите сметки до близо 75 000 лв., спестени от заплати. През 2015 г. съпругата му е получила 15 000 лв. от доходи от стопанска дейност като едноличен търговец.

През 2014 г., когато ГЕРБ е в опозиция, Горанов е депутат, но решава да напусне парламента и политиката, неудовлетворен от ниското заплащане, и да се захване с финансов бизнес. Тогава влиза в управата на Общинска банка. Но след формирането на второто правителство на Бойко Борисов все пак се връща в политиката - като финансов министър.

През 2017 г. , влизайки като министър в третия кабинет "Борисов", Горанов декларира отново двата апартамента в София и около 45 000 лв. влог на банка, плюс 8000 лв. на съпругата си. Едва през 2018 г. за първи път става ясно, че семейството на финансовия министър живее безплатно в чужда собственост - апартамент от 180 кв. м в София в луксозния комплекс "Есте хоум енд СПА", построен от фирма на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Имотът се появи на бял свят в декларацията му само защото от тази година законът изисква хората от високите етажи на властта да посочват и ползването на чуждо имущество - апартаменти, коли, вили, яхти и т.н. От 2018 г. имуществените декларации вече се подават в КПКОНПИ - комисията за противодействие на корупцията, която трябва да бди дали политиците и висшите чиновници не ползват властта за лични облаги и дали не нагазват в конфликт на интереси.

КПКОНПИ също като НАП дължи отговори - още повече че прокуратурата нареди проверка по случая "Горанов" след медийния шум. От комисията са обяснили пред вестник "Сега", че по закон имат срок да прегледат декларациите на властта до 8 декември.

"Аз, ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам (апартамента - бел. ред.), и то по начина, по който действително се ползва”, каза Горанов в петък, 23 ноември, когато беше попитан по въпроса.

24-ма депутати ползват безвъзмездно чужди имоти

24-ма депутати са декларирали пред антикорупционната комисия, че ползват безвъзмездно апартаменти в последните си декларации - за 2017 г. В този брой не влизат народните представители, които обитават ведомствено жилище на Народното събрание. В групата няма едри риби, голяма част от ползващите чужд имот без пари са депутати, които широката публика никога не е чувала. От някои декларации не личи народният представител да е внимавал какво вписва в графите - Николай Бошкилов (БСП) например е заявил, че ползва апартамент в София под наем, като в графата "цена по договор" е написал 0 лева, а в произход на средствата е посочил "заплата".

В голяма част от случаите става дума за имоти по родните места на депутатите. Андриан Райков (ГЕРБ) например ползва безвъзмездно апартамент в Русе. Александър Мацурев (ГЕРБ) е декларирал чужд апартамент в Банско, който ползва по "устно споразумение". Васил Цветков (ГЕРБ) ползва къща в Мусачево. Иван Миховски (ГЕРБ) е декларирал къща в Троян, също на безвъзмездно ползване. Калин Димитров Василев (ГЕРБ) е обявил три безвъзмездно предоставени му имота - два в Луковит и един в София. Николай Сираков (ГЕРБ) ползва два апартамента в Габрово, Радостин Танев (същата партия) заявява чужд апартамент в Стара Загора, който ползва безвъзмездно, Станислава Стоянова (отново ГЕРБ) - апартамент във Велико Търново.

Депутатите, които ползват безвъзмездно чужди имоти в София, са Ахмед Ахмедов (ДПС) - апартамент в "Мотописта", Валентина Найденова (БСП), Веска Ненчева (БСП) - два апартамента, Георги Георгиев Михайлов (БСП) е обявил, че е получил в дарение апартамент, Георги Георгиев Стоилов (БСП), Георги Димитров Андреев (БСП), Красимир Янков (БСП), Лало Георгиев Кирилов (БСП), Мартин Тинчев (ГЕРБ), Миглена Дойкова Александрова, Христо Гаджев (ГЕРБ), Ихсан Хаккъ (ДПС), Теодора Радкова Георгиева (ГЕРБ) ползва къща с двор.

Къща без заплащане ползва и Евгения Алексиева (ГЕРБ), само че не в София, а в Лозен.

Възможно е част от тези обявени имоти да са всъщност ведомствени апартаменти, макар че повечето депутати, настанени в такива жилища, са посочили правилно, че обитават служебни апартаменти.

На този фон е изключителна рядкост депутат да обяви, че обитава чужд имот срещу заплащане. Така е при Делян Добрев, който декларира, че от 2013 г. ползва апартамент от 110 кв. м в "Манастирски ливади" срещу 970 лв. наем. Теодора Халачева (БСП) пък е заявила в графата чуждо недвижимо имущество апартамент в Пловдив, за който е посочила наем от 46 лв.

Имотите не са единственото нещо, което депутатите ползват безвъзмездно. Лидерът на БСП Корнелия Нинова например е обявила, че съпругът й Митко Нинов е придобил безвъзмездно лек автомобил „Акура”. Специално е отбелязано, че колата е „на 10 години”. Марешки също ползва гратис два автомобила - "Ауди 8", което се води на партията му "Воля", и "Бентли", чийто собственик е неизвестен. Светлана Марешка пък разполага с предоставен й безвъзмездно мерцедес.

Има и такива, които плащат

На другия полюс на старите коли и безплатните апартаменти е депутатът Делян Пеевски. Той е обявил дълъг списък с чуждо недвижимо и движимо имущество, за което плаща фантастичен наем. За два апартамента, офис и къща с двор в София той декларира общо над 123 000 лв. наем, като само за къщата е платил 105 570 лв. за 2017 г. Освен в столицата Пеевски е ползвал под наем още офиси в Пазарджик и във Велинград, за които е плащал 3600 лв. Наемал е и автомобили - мерцедеси, ландровъри, БМВ и "Ауди", за които е посочил като "цена по договор" общо над 288 000 лв. Според декларацията депутатът е покривал всички тези разходи с дивидентите, получени през миналата и предишни години, а те очевидно му позволяват да се простира нашироко. Само за 2017 г. Пеевски декларира над 37 млн. лв. от дивиденти. До 2013 г. той описваше в декларациите си само скромен влог от 17 056 лв. и стар "Опел". След това постепенно започна да осветлява дялове в „Булгартабак” и много други фирми.

Министър Ангелкова натрупа влогове за близо 700 000 лв. с помощ от роднини

От имуществените декларации на властта изскачат интересни и озадачаващи факти за техния бит и благосъстояние.

Министърът на туризма Николина Ангелкова се оказва един от най-спестовните хора в изпълнителната власт, до голяма степен подпомогната и от щедри членове на фамилията. Тя е вписала в декларацията си цели 11 банкови влога, сумата по които е почти 700 000 лева. Как се събират толкова пари? С пестене на собствените средства, но и с дарения от роднини, пояснява Ангелкова в декларацията си.

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов несъмнено е един от състоятелните хора във властта и това личи от декларацията му. През 2010 г. той се е сдобил с две къщи в курорта Сапарева баня, за които е платил 0 лева. В графата „правно основание за придобиване“ е записано „други“. Зам.-министърът притежава ниви и лозя в с. Кътина, Поморие и поморийското Каблешково, които също е придобил безплатно. Той се е сдобил и с няколко парцела в Смолян, Костинброд и Сапарева баня, за които озадачаващо твърди едновременно, че са купени с пари от заплата и че сделката е за нула лева.

Трима висши служители на митниците са декларирали, че ползват чужди имоти, без да плащат, показа проверка на "Сега" в списъка на антикорупционната комисия.

В графата "Чуждо недвижимо имущество" началникът на митнически пункт в Стрезимировци Стефан Стефанов е вписал, че ползва къща с двор в село Кладница с площ 520 кв. м. Чужда е също и колата - тойота, която кара от 2013 г. Освен това митничарят е посочил, че през 2017 г. е придобил апартамент от 69 кв. м. в Перник срещу нула лева.

И зам.-началникът на митницата на софийското летище Филип Александров се шири в чуждо жилище. Той е посочил, че обитава апартамент от 216 кв. м от 2003 г. В графата "цена" пише - нула лева. Интересното е, че Александров има и голям ипотечен заем - за 400 хил. лв., плюс още два по-малки - за 30 и за 50 хил. евро. Освен това има и внушителен заем от юридическо лице - сумата е 196 хил. лева.

Зам.-началникът на варненската митница Виолета Конова също ползва чужд недвижим имот - апартамент от 58 кв. м във Варна. От декларацията става ясно, че е от семейството на Конова

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Още от Финанси и застраховане


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.75631
 • GBP
  1
  2.17102
 • RUB
  100
  2.49336
 • JPY
  100
  1.63956
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  401.54
  385.67
 • Litecoin
  1
  74.86
  71.90
 • Ethereum
  1
  410.83
  394.77
 • Bitcoin
  1
  16433.03
  15791.41
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама