Към момента дейността на ДАБЧ продължава

Към момента дейността на ДАБЧ продължава
Източник: БГНЕС

В момента дейността на Агенцията продължава по план-график, въпреки че не е ясно какво ще се случи занапред. Това каза Димитър Владимиров – изпълняващ длъжността председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), по време на заседание на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина.

„При всички положения след случилото се на 29 октомври меко казано бе затруднена дейността на Агенцията, тъй като функциите на председател и главен секретар все пак са доста важни. По отношение на работата с граждани Агенцията спря работа само за една седмица. Но продължаваме да си изпълняваме дейността по план-график“, каза още Владимиров, цитиран от "Фокус".

По думите му Агенцията прави планове и за догодина.

„Въпреки че не е ясно нататък какво ще се случва, тъй като от медиите знам, че премиерът е предложил вариант за закриване на Агенцията. Продължаваме да приемаме граждани, издаваме удостоверения, опитваме се да наваксаме срока на издаване. През 2017 г. сме приели 15 500 заявления и сме издали 21 000 удостоверения, за 2018 г. досега сме приели 15 300 заявления към момента и сме издали около 30 000. Което означава, че съумяваме да наваксваме със сроковете и в същото време да ги скъсяваме“, заяви той.

Припомняме, че около ДАБЧ избухна корупционен скандал, след като стана ясно, че ръководството е прибирало хиляди левове, за да издава на чужденци документи за българско гражданство. В последствие премиерът Бойко Борисов поиска закриване на институцията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.