Лекарствата за високо кръвно вече ще са безплатни


Лекарствата за високо кръвно вече ще са безплатни
Снимка: Pixabay

3224

По предложение на здравния министър в оставка Петър Москов Надзорният съвет на НЗОК реши от 1 януари Касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония.

Това е едно от най-масовите заболявания в България - около 200 хил. българи, които по данни на Касата са регистрирани с тази диагноза, от 1 януари ще получават лекарствата си безплатно, за което Касата ще отдели около 10 млн. и 500 хил. лева, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Идеята беше заложена в плановете на министър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че Касата не може да си го позволи. След въвеждането на ефективни контролни механизми и най-вече на пръстовия идентификатор, които значително ограничиха финансовите разхищения от парите на здравноосигурените граждани, това вече става възможно.

За първата половина на ноември, откакто е задължително прилагането на идентификатора, разходът на Касата е с 15 млн.лв. по-малко в сравнение с предишни периоди. Ако ефективността на контрола се запази, това ще позволи в списъка на безплатна терапия да бъдат включени още заболявания или както министър Москов обяви, може да се стигне до премахване на лимитите на лечебните заведения.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички