Макар и още в проект, газовият хъб "Балкан" вече поскъпна

Макар и още в проект, газовият хъб Балкан вече поскъпна
Източник: Getty Images / Guliver

Цената на газовия хъб "Балкан" расте, макар проектът все още да не е реализиран.

Изграждането ще струва между 1.4 и 2.4 млрд. евро, показват разчетите на плана за развитие на "Булгартрансгаз" за периода 2017 - 2026 година.

В плана е записано, че разходите ще бъдат покрити от собствени и привлечени средства. Проектът е все още в идейна фаза и няма окончателно инвестиционно решение. Само преди година обаче тогавашният шеф на компанията Георги Гегов обяви, че хъбът ще струва до 2 млрд. - значително по-малко от посочената сега цена, пише в. "Сега".

Проектът е определен като ключов за компанията, а прогнозата е, че ще бъде пуснат в експлоатация до 2022 година. Хъбът ще работи с газ от различни източници, като сред вариантите са руски газ от нов морски газопровод, местен добив, газ от Южния газов коридор или от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция.

В плана на "Булгартрансгаз" за пореден път се отбелязва важността на интерконекторите с Турция, Сърбия и Гърция, както и газопровода Eastring, който ще свърже мрежите на Румъния и Унгария.

Въпреки това обаче, с изключение на газовата връзка с Гърция и пуснатата тръба със северната ни съседка, нито един от тях не е в напреднала фаза.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.