Манолова: Банките имат особени привилегии, законите са в тяхна полза

Манолова: Банките имат особени привилегии, законите са в тяхна полза
Източник: Пресцентър на Омбудсмана

Нов законопроект на омбудсмана Мая Манолова за ограничаване свръхправомощията на банките чрез промени в Гражданския процесуален кодекс получи зелена светлина още при представянето му на обществено обсъждане. Лично председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов засвидетелства подкрепа и покани авторите на проекта да го представят в правната комисия на парламента в сряда, предаде Actualno.com.

Още днес, след общественото му обсъждане, което тече в момента в институцията на омбудсмана, законопроектът ще бъде представен и на Министерство на правосъдието, съобщи Манолова.

Омбудсманът инициира законодателните промени заради предприетата срещу България наказателна процедура заради неравноправните клаузи в потребителските договори, за което Европейската комисия даде през януари т.г. на страната ни двумесечен срок за справяне с проблема.

В действащото законодателство е нарушен балансът на интересите между икономически силните и потребителите, подчерта Мая Манолова. Действащото законодателство е изцяло в полза на банки, монополни дружества, фирми за събиране на вземания, колекторски фирми, фирми за бързи кредити, мобилни оператори и др., които разполагат с облекчени процедури за събиране на своите вземания,  категорична е тя. "Особени привилегии имат банките, които по силата на чл. 417, т.2 от ГПК могат само на основата на едностранно изявление, на извлечение от счетоводните сметки да се снабдят със заповед за изпълнение срещу длъжник и да започнат принудително събиране на задължението. По чл. 417 дори длъжникът да възрази за съществуването на неравноправни търговски клаузи или за това, че е платил или че дългът, поради грешка или злоупотреба от страна на банката е некоректно изчислен - на практика няма спиране на принудителното изпълнение. Докато в резултат на възражението в едно исково производство длъжникът докаже, че не дължи, че дългът е неправилно изчислен или че се основава на неравноправни търговски клаузи, той междувременно се е разделил със своето имущество", обясни Манолова. При колекторски фирми има случаи на нарастване на дълга на длъжника от 50% до 500 пъти, изтъкна още тя.

Съществен недостатък на действащата уредба е, че не дава на съдилищата възможност за служебен контрол за установяване на неравноправни клаузи в договорите с потребителите, изтъкна още омбудсманът.

Всичко това е несправедливо и нечестно спрямо българските граждани и като омбудсман с екип от експерти подготвихме проект за промени в Гражданския процесуален кодекс, посочи Манолова и отбеляза, че силен тласък на усилието им дава и ЕК с наказателната процедура срещу България. Според Манолова предлаганият законопроект отговаря изцяло на забележките на ЕК.

Омбудсманът изрази надежда темата да не стане предмет на политическо противопоставяне, защото проблемите на гражданите би следвало да стоят в центъра на вниманието на всеки народен представител.

Предизвикателството действително е писмото от ЕК, отбеляза Данаил Кирилов и заяви, че правната комисия ще взаимодейства максимално ефективно с институцията на омбудсмана.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.