Министърът на финансите на САЩ: Amazon унищожи търговията на дребно

Министърът на финансите на САЩ: Amazon унищожи търговията на дребно
Източник: iStock/Guliver

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин подкрепя антитръстовата проверка на Министерството на правосъдието на най-големите технологични компании в страната, особено на Amazon, който, според него, е разрушил търговията на дребно.

Компанията на Джеф Безос "е унищожила търговията на дребно в Съединените щати" и "няма съмнение, че е ограничила конкуренцията", каза Мнучин в интервю за CNBC.

Финансовият министър смята, че главният прокурор Уилям Бар е абсолютно прав да започне широкообхватното разследване.

Мащабната проверка може да проучи множество компании, които са критикувани за антиконкурентно поведение. Министерството на правосъдието не посочи конкретните компании, които ще разследва, но спомена "водещи онлайн пазарни платформи", сред които могат да бъдат Amazon, Apple, Facebook и Google.

"Проверката на министерството ще вземе предвид широко разпространените опасения, които потребителите, бизнесът и предприемачите са изразили относно търсенето, социалните медии и някои онлайн услуги на дребно", се казва в прессъобщението, цитирано от CNN.

Мнучин смята, че доминацията на Amazon е различна от тази на Walmart, тъй като огромната търговска верига "е развила бизнес, където малките предприятия могат да продължат да се конкурират с тях".

Компанията на Джеф Безос не споделя мнението на финансовия министър, твърдейки, че малките и средните предприятия "процъфтяват" на нейната платформа.

"Днес независимите продавачи съставляват повече от 58% от физическите брутни продажби на стоки на Amazon, а продажбите им са нараснали 2 пъти по-бързо от нашите собствени, достигайки обща стойност от 160 млрд. долара през 2018 г.", каза онлайн търговецът в изявление на CNN Business.

"Търговията на дребно на Amazon се конкурира на световния пазар за продажби на дребно и представлява по-малко от 1% от световната търговия на дребно и по-малко от 4% от търговията на дребно в САЩ.

По-голямата част от продажбите на дребно - 90% - все още се осъществяват във физически магазини по данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ", обясняват от технологичната компания.

Няколко аспекта от бизнеса на Amazon са привлекли вниманието на политиците. Миналата седмица представители на компанията свидетелстваха пред долната камара на Конгреса за онлайн платформите и господстващото пазарно положение на компанията. Според eMarketer компанията на Безос държи почти 50% от пазара за електронна търговия в САЩ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.