Многочасовото разглеждане на Бюджет 2018 продължава


Многочасовото разглеждане на Бюджет 2018 продължава
Снимка: БГНЕС

3041

След като стартира трудно заради липсата на кворум, Народното събрание продължи окончателното приемане на бюджетите на министерства и агенции в бюджетната рамка за 2018 година.

Припомняме, че едва при втория опит в зала се регистрираха 123 народни представители, след което започна гласуването на бюджета. Това се случва след среднощното гласуване до 3:00 часа през нощта.

Снощи общата рамка на приходите и разходите беше одобрена, както и бюджетите на част от ключовите министерства. Днес (30 ноември) депутатите продължиха с парите за министерствата на туризма, екологията и финансовите взаимоотношения с общините, но гласуването отново върви изключително бавно, като опозицията се възползва от процедурни хватки, за да забави приемането на текстовете.

"Въпреки че туризмът е изключително важен за българската икономика, политиките в сектора са неефективни," каза "червеният" Христо Проданов. По думите му, министърът на туризма казва, че от концесии за тази година приходите на държавата се очаква да надхвърлят 20 милиона лева. "В същото време в тригодишната прогноза, за всяка една от следващите три години се предлагат по-малко от пет милиона", допълни социалистът. "Липсват и политики за насърчаване на инвестициите, които да се виждат в бюджета на министерството на икономиката", допълни Димитър Данчев от левицата.

В крайна сметка бюджетът на Министерството на туризма беше приет. Той предвижда над 19 млн. лв. разходи и над 9 млн. лв. приходи. Най-много средства от бюджета на Министерство на туризма са отделени за политика в областта на устойчивото развитие на сектора.

Изморените депутати одобриха и бюджета на Министерство на енергетиката за 2018 г., чиито приходи са в размер на 173,324 млн. лв., а общите разходи са в рамките на 98,673 млн. лв.

Народните представители приеха и бюджетната рамка на Министерство на околната среда и водите. Приходите на министерството са в размер на 56,296 млн. лв., а разходите възлизат на 49,858 млн. лв. Най-много средства са отпуснати за политиката в областта на опазването и ползването на компонентите на околната среда, които са в рамките на 23,414 млн. лв. За политиката на Националната система за мониторинг на околната среда и информационна обезпеченост са отделени 9,739 млн. лв.

Бюджетът на регионалното министерство също мина без проблем и особен дебат. Той предвижда 372 млн. лв. приходи, от които над 2.5 млн. лв. са от глоби, санкции и наказателни лихви. Всички предложения, които бяха направени от опозицията, бяха отхвърлени и бюджетът се приемаше по текст на вносителя, т.е от Министерски съвет.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички