Модата при смартфоните? Да не си купуваш нов

Модата при смартфоните? Да не си купуваш нов
Източник: iStock/Guliver

Индустрията на смартфоните има план в две части как да се справи с глобалното забавяне на продажбите: да пусне ново устройство, което се трансформира в таблет, и да промотира телефони, които поддържат 5G връзка. Но дори тези характеристики може да не са достатъчни да накарат хората бързо да сменят работещите си смартфони, пише CNBC.

По-рано тази година Samsung, най-големият производител на смартфони в света, представи Galaxy Fold - сгъваем телефон за близо 2000 долара. Появиха се обаче някои проблеми, които забавиха пускането му на пазара. Китайската компания Huawei също обяви, че разработва сгъваемо устройство, което ще струва 2600 долара.

Потребителите обаче не са впечатлени. "Изглежда странно" и "прекалено е тежък" са чести коментари за сгъваемия телефон в социалните мрежи и форумите. "Смартфоните са за обаждания, съобщения и интернет връзка. Не ми трябва да плащам толкова много, защото и за доста по-малко мога да съм удовлетворен", пише в друг коментар.

По данни на International Data Corporation доставките на смартфони през първото тримесечие на годината са намалели с 6,6% на годишна база. Според технологичния експерт Бен Ууд новите продукти приличат на старите и имат подобни функционалности. Когато смартфоните се появиха за първи път, се правеха множество иновации в софтуера и хардуера. Но вече не е така. "Въвеждането на различия между различните поколения продукти се забавя", допълва Ууд. Затова и клиентите не са склонни да си купуват нов модел телефон, щом той излезе на пазара, особено ако старият им работи нормално.

Производителите се надяват, че въвеждането на 5G ще промени тази тенденция, тъй като хората ще искат устройства, поддържащи по-бързата връзка. Трябва обаче да се има предвид, че масовото навлизане на 5G ще отнеме време, защото инфраструктурата за него още се изгражда. 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.