НЕК ще спестява 50 млн. годишно заради спада на цената за разполагаемост на „Марица Изток 1“

НЕК ще спестява 50 млн. годишно заради спада на цената за разполагаемост на „Марица Изток 1“

50 милиона лева икономии на година ще реализира Националната електрическа компания в следствие на намаляването на цената за разполагаемост на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ („Марица Изток 1“) с 14%, което влезе в сила през май, заяви Оливие Маркет, изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България по време на годишната конференция на компанията днес.

Намалението на цената влезе в сила незабавно, след като НЕК изплати всичките си просрочени задължения към ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, които възлизаха на 309 млн. евро.

От месец май НЕК се разплаща навреме и няма просрочени задължения, обясни Иван Цанков, главен търговски директор на ЕЙ И ЕС България. Той припомни, че веднага след получаването на просрочените плащания от НЕК ЕЙ И ЕС е погасила и своите задължения към мини „Марица Изток“ в размер на 51 милиона евро. В момента ние нямаме просрочени плащания към мините, заяви Оливие Маркет.

До октомври 2016 г. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е произвела 2,3 TWh електроенергия, за които са консумирани 3,8 млн. тона въглища, обобщи Тодор Бележков, изпълнителен директор „Експлоатация“ на ЕЙ И ЕС България.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.