Националната здравно-осигурителна система ще е готова в края на 2019 г.


Националната здравно-осигурителна система ще е готова в края на 2019 г.
Снимка: БГНЕС

2448

Националната здравно-информационна система е в ход и трябва да бъде напълно готова в края на тази или началото на следващата година. Това коментира във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде "Фокус".

Той посочи, че системата има 13 компонента, а за повечето от дейностите са обявени обществени поръчки, включително и за електронната карта, електронното досие и електронната рецепта.

„Повечето от тях няма да бъдат обжалвани, поради което документите ще бъдат отворени в близките дни“, каза министърът. По отношение на лекарските протести за по-високи заплати, той коментира, че лечебните заведения в страната са търговски дружества и получават своите приходи от Националната здравноосигурителна каса на база на заработените клинични пътеки.

Според него разпределението на приходите зависи от ръководството на лечебните заведения и когато има увеличение на обема от дейност, ще има и възможност за увеличение и на работните заплати.

„В Анекса към Рамковия договор за 2019 година има увеличение на редица клинични пътеки и то може да се използва, както за работните заплати на персонала, така и за подобряване на лечебния процес“, коментира още здравният министър. Той допълни, че утре на заседание на Надзорния съвет на НЗОК ще бъдат разгледани някои случаи, в които пътеките, регламентирани с Националния рамков договор, са подценени. „Те ще бъдат анализирани от Надзорния съвет и при необходимост ще бъдат завишени“, посочи Ананиев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички