Над 50% от работещите българи не ползват чужд език

Над 50% от работещите българи не ползват чужд език
Източник: iStock/Guliver

Над половината или 50,5% от работещите хора у нас не използват нито един чужд език. Това сочат данни на Евростат.

Българите между 25 и 64-годишна възраст, които използват поне един чужд език, са 33 на сто. 14 процента пък боравят с два езика, а само 3 процента - с повече.

Най-висок е делът на българите, които не ползват нито един чужд език, сред хората у нас с основно или по-ниско образование – 83 на сто от тях. Около 60 на сто от хората със средно образование у нас също не ползват нито един чужд език.

Тази езикова бариера е валидна и за безработните българи – 70% от тях не са учили и не ползват чужд език. Подобна е и ситуацията в българските села – 72% от трудоспособните българи там също не ползват нито един чужд език.

Най-висок е статусът на българите с поне един чужд език сред висшистите – близо 1 милион, както и сред хората у нас на възраст 35-54 години, също един милион души. Повече от милион и половина българи, които живеят в градовете ползват също поне един чужд език, толкова са и заетите и работещи българи с чуждоезикови познания.

По данни на Евростат най-широко използваният език сред европейците е английският, следван от френския и немския. Освен България, в ЕС има още три държави, в които основната част от населението в трудоспособна възраст не познава и не ползва чужди езици. Те са Унгария (42%), Румъния (36%) и Великобритания (35%)

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.