Най-голямата фабрика за сладолед в България спира да работи

Най-голямата фабрика за сладолед в България спира да работи
Източник: Thinkstock/Guliver

Най-голямата фабрика за сладолед в България - варненската “Фронери”, затваря. Информацията беше потвърдена официално от самата компания, пише в. "24 часа".

"Продължаваме да развиваме бизнеса си в България и ще продължим да бъдем лидер на този пазар, но се налага да преосмислим бъдещето на завода ни във Варна", казаха от дружеството. Оттам увериха, че всички съкратени работници ще получат законно полагащите им се обезщетения.

Най-вероятно "Фронери" ще започне да внася сладолед от фабриката си в Румъния, като в България ще работи екип от около 90 души, които ще го дистрибутират. Във варненския завод, който освен сладолед произвеждаше и замразени храни, работеха 72-ма души.

"Фронери" беше създадена преди 2 години от "Нестле" и британската R&R като джойнт-венчър, а "Нестле" е собственик на половината от дяловете. "Нестле" купи варненската фабрика през 2006 година, прехвърли я преди около година и половина на "Фронери" и впоследствие се изтегли от пряко участие в този бизнес навсякъде по света. "Фронери" наследи всички фабрики за сладолед на "Нестле" в Европа и оперира в 20 държави на Стария континент.

Варненската фабрика произвеждаше около 40% от сладоледа в България, но се оплака още преди година, че много общини забраняват поставянето на фризери на тротоари и това може да доведе до спад на продажбите от до 30%. Според анализ на КЗК след "Фронери" на второ място по пазарен дял в сладоледения бизнес у нас е "Юниливър", която миналата година купи "Сладоледена фабрика" ООД.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.