Най-голямата грешка, която можете да допуснете на интервю на работа

Най-голямата грешка, която можете да допуснете на интервю на работа
Източник: iStock/Guliver

Кандидатствате за мечтаната работа, обаждат ви се и ви канят на интервю. Събеседването минава добре по ваше мнение. И после... ви отхвърлят.

Разбира се, възможно е да е имало по-квалифициран кандидат от вас. Но е възможно и да сте се провалили сами, като сте допуснали грешки на интервюто, които да не сте забелязали.

"Често се срещам с на пръв поглед подходящи хора, които обаче изпадат в ненужни, досадни, ирелевантни детайли - и така ме губят като слушател", заявява Джудит Янсен, експерт "Човешки ресурси" в Global Platform Organisation (GPO), която има 450 служители в 19 държави по света.

Да сте прекалено мили и добри на работа може да е във ваша вреда

От ранна възраст ни учат да сме любезни с другите и да се отнасяме с тях така, както искаме те да се отнасят с нас....

По думите ѝ това е една от най-големите грешки на кандидатите. Вместо общи приказки, те трябва да дават по-конкретна информация за себе си и да отговарят точно на въпросите на питащия, а не да говорят неща, които само на тях им се струват важни.

Друго вид дразнещо поведение според Янсен е, когато кандидатът започне да "навира" в лицето на интервюиращия определена част от биографията си с цел да се изтъкне. Никой не иска да слуша два часа за пътуването ви в Южна Америка например.

"Не казвайте просто това, което смятате, че искат да чуят. Когато ви зададат въпрос, отговорете му точно и след това намерете деликатен, интелигентен начин да вмъкнете нещото, което много желаете да знаят за вас", допълва експертът.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.