Неразумната атака на Тръмп в Сирия няма да постигне нищо

Неразумната атака на Тръмп в Сирия няма да постигне нищо
Източник: Getty Images/Guliver

Коментар на Мустафа Байоуми за The Guardian

Доналд Тръмп, мъжът, който преди месец искаше да забрани влизането на всички сирийски бежанци в САЩ, сега иска да вярваме, че дълбоко го е грижа за сирийските деца. Е, аз не го вярвам.

Смятам, че президентът е лош актьор. Беше такъв и в телевизионното си риалити, такъв е и днес. И то във всички смисли на израза. Неговите действия са зле изпълнени и морално неиздържани.

Тази нощ два американски самолетоносача са изстреляли 59 крилати ракети "Томахоук" срещу сирийската военновъздушна база Шейрат. Твърди се, че базата е била евакуирана предварително, но има поне шестима загинали сирийски войници. Тръмп каза, че това е отговор на атаката с химическо оръжие в Хан Шейхун, която - по думите му - е извършена по заповед на сирийския президент Башар Асад.

Какво обаче наистина ще постигнат ударите на Тръмп?

Ракетите са били насочени само към тази една база. Те не са навредили на сирийските военновъздушни сили, нито пък са ударили някой от руските самолети. Не са отнели почти нищо от военната мощ на Башар Асад.

Защо тогава изобщо са пуснати? Отново ни се казва, че е за да се "изпрати съобщение". Каква глупост. Ще спре ли Асад ужасите си само защото е "получил съобщение"? Какво трябва да ни убеди, че зад действията на Тръмп има дългосрочна стратегия? Та само преди седмица представителят на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Щатите нямат намерение да свалят Асад.

Хаосът във външната политика на Тръмп означава, че враговете на Америка лесно могат да манипулират администрацията му. Дали тя е предвидила как ще реагира "Хизбула" на бомбардирането на съюзника им Асад? Подготвена ли е да изпрати голям брой войници на терен? Ще предизвика ли Русия? Или само ще "праща съобщения"?

Президентската администрация няма визия, не знае какво иска да постигне. Тръмп завърши обръщението си към нацията по повода с думите иска да "прекрати всички видове тероризъм". Успех с това. Междувременно сърцевината на проблема остава в това, че, както винаги, решението на САЩ за справяне с войната е да правят още война.

Нищо не оправдава ужасяващия и брутален режим на Башар Асад. Моралните императиви на света ни изискват сирийската гражданска война най-сетне да приключи. Трябва да осъзнаем, че това няма да се случи чрез военни средства, а чрез внимателни преговори с многото страни в нея.

Сега обаче се отдалечаваме от това решение. В най-добрия случай американската атака в Сирия няма да постигне кой знае какво, освен да накара хората във Вашингтон да се чувстват добре за самите себе си. В най-лошия случай ще задълбочи една война, която САЩ нямат представа как да спрат.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.