Нова Зеландия и ЕС започват преговори за свободна търговия

Нова Зеландия и ЕС започват преговори за свободна търговия
Източник: Getty Images/Guliver

Премиерът на Нова Зеландия Ясинда Ардърн започва преговори "през следващите месеци" за установяване на споразумение за свободна търговия с Европейския съюз, най-големият търговски партньор на страната след Австралия.

"Смятам, че споразумението за свободна търговия между ЕС и Нова Зеландия ще послужи като модел за прогресивна и приобщаваща търговия", заяви Ардърн след разговорите с френския президент Еманюел Макрон в Париж.

Нова Зеландия изнася предимно селскостопански продукти в блока. През октомври ЕС заяви, че ще ускори търговските преговори като заобиколи рисковия национален процес на ратификация, предаде БГНЕС.

"Нашата цел е модел, който ще покаже на обществеността, че това споразумение ще бъде от полза за процъфтяването на европейските производители", заяви Ардърн след разговора си с Макрон.

Той от своя страна разясни общата цел за приемливи социални стандарти и отговорности и ангажираност с екологичните проблеми. "Смятам, че е положителна стъпка това споразумение да бъде постигнато", каза той.

Търговията между Нова Зеландия и ЕС достигна 8.1 милиарда евро през 2016 г.

Двете страни вече имат споразумение за партньорство, обхващащо няколко икономически и търговски области, включително тези за животински продукти.

Посещението на Ардърн във Франция е първото ѝ като лидер на Нова Зеландия. То е част от инициативата на Великобритания като домакин на срещата на върха на 53-те членове на Британската общност, където търговията ще бъде сред приоритетите в дневния ред.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.