ЕС и Япония постигнаха политическо споразумение за свободната търговия


ЕС и Япония постигнаха политическо споразумение за свободната търговия
Снимка: Getty Images / Guliver

2383

Европейският съюз и Япония постигнаха обширно политическо споразумение върху историческия си договор за свободна търговия, с което приключиха четири години на преговори. Това заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Разбирателството между Брюксел и Токио е победа за свободната търговия само два дни преди срещата на Г-20 в Германия, на която американският президент Доналд Тръмп се очаква да защити своята протекционистка политика за „Америка на първо място“, пише AFP.

„Постигнахме политическо споразумение на министерско ниво по евро-японската търговска сделка“, написа Малмстрьом в Twitter след среща с японския външен министър Фумио Кишида. По думите й двете страни са изгладили останалите различия между тях, преминавайки към подготовката на среща на върха.

Очаква се японският премиер Шиндзо Абе официално да одобри общите параметри на търговското споразумение по време на среща в четвъртък с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Взети заедно европейската и японската икономики отговарят за 28% от световния износ, с което сделката между тях ще стане една от най-мащабните, подписвани някога.

И макар политическото споразумение да покрива някои от най-трудните аспекти на сделката, то все пак остават някои детайли, които биха могли да създадат пречки пред окончателното й постигане. В основата на търговския договор е съгласието ЕС да отвори пазара си за японската автомобилна индустрия, в замяна на което Токио ще премахне бариерите пред европейската земеделска продукция.

Брюксел иска Япония да премахне своите 30-процентни тарифи върху някои сирена, произведени в ЕС, а Токио настоява съкращаване на митата за износ на автомобили в блока.

Постигането на споразумение може да бъде разглеждано и като провокация спрямо Тръмп, който изтегли САЩ от споразумението за Транстихоокеанско партньорство в полза на двустранни споразумения, включително и с Япония.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички