Няма загубена информация от Търговския регистър, но не се знае кога той ще бъде възстановен

Няма загубена информация от Търговския регистър, но не се знае кога той ще бъде възстановен
Източник: БГНЕС

Дефектиралите дискове са четири, по-рано от другата седмица няма да бъде възстановен в пълен обем Търговският регистър. Не можем да се ангажираме с точна дата и час. Това заяви директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

Даскалова увери, че не може да има измами заради проблема и посочи, че "се случва на всички". До петък (17 август) щяло да има доклад какво ще се приема като контрол върху електронните системи, а "установяването на причините и анализите" тепърва предстояло. Нямаме официален доклад за причините от поддръжката, осъществявана от фирма "Лирекс", сподели Даскалова. Дали има умишлено вина за хаоса, тепърва ще се установява. Директорът на Агенцията по вписванията каза и, че за всяка възстановена функционалност на регистъра веднага щяло да бъде пускано прессъобщение.

На въпрос кога ще си подаде оставката, Даскалова отговори, че "в такава кризисна ситуация за съжаление съм нужна тук. Когато дойде време за оставки, ще разберат всички – това е политическо решение".

Попитана каква е тази поддръжка, за която бяха похарчени 8 млн. лева за надграждане на системи, директорът на Агенцията по заетостта поясни, че надграждането няма общо с поддръжката, а надграждането е спечелено от CNsys. Тя заяви, че "милиони не са дадени", защото надграждането още е в процес на изпълнение, а фирма "Телелинк" е била единствено доставчик на оборудване и то се използва. Даскалова подчерта, че има бекъп на информацията и няма изчезнали данни. Тя каза, че тече проверка и не можело да се случи нищо.

Даскалова призна и, че очаква завеждане на дела заради аварията, но "в качеството ѝ на юрист" не очаквало "голяма успеваемост" на бъдещите дела. Тя увери и, че сега програмистите и специалистите работят добре, макар "да им виси по един полицай на главата".

По-рано днес от БСП поискаха оставките на Даскалова и на правосъдния министър Цецка Цачева заради кризата с Търговския регистър.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.