OAE е започнала да купува петрол от САЩ

OAE е започнала да купува петрол от САЩ
Източник: iStock/Guliver

Обединените арабски емирства (ОАЕ), която е сред водещите производители на петрол в Персийския залив, не изглежда като потенциален клиент на американското "черно злато".

Въпреки това нови данни на американското правителство показват, че ОАЕ е закупила петрол директно от САЩ през декември, което е пореден сигнал за това как възходът на американската шистова индустрия изменя енергийните пазари по света, съобщава Bloomberg.

Доставките на американски кондензат – вид много лек суров петрол, е бил предпочетен пред местните сортове заради по-доброто си качество, което го прави по-подходящ за рафинериите в ОАЕ, казва запознат източник, поискал анонимност заради чувствителност на информацията.

САЩ са изнесли около 700 хил. барела лек местен петрол през декември към ОАЕ, заяви националната статистическа служба във вторник. Това са първите доставки на американски петрол към четвъртия по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), сочат данни на Администрацията за енергийна информация. Макар че ОАЕ изнася по над 2 млн. барела на ден, тя обикновено внася ултралек кондензат за рафинериите си.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.