От "Медицински одит" прикривали лекари за грешки, довели до смъртни случаи

От Медицински одит прикривали лекари за грешки, довели до смъртни случаи
Източник: Gettyimages.com

В общо 11 случая,  които са завършили с летален изход след лечение в болница, няма сезиране на прокуратурата от страна на Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО). В седем от тях са починали бебета, при шест смъртта е настъпила при раждането. Има установени нарушения от страна на екипите, но въпреки това няма нито едно съставено наказателно постановление. Това потвърди говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова във връзка с поредния скандал в здравеопазването ни, който доведе до отстраняването на директора на ИАМО Златица Петрова.

Арнаудова уточни, че порочността на практиката се състои в това, че в дори в случай на жалба от ИАМО може да отменят постановлението, защото е допуснато агенцията да вземе решение дали да се постави изобщо началото на производство, т.е. това е имитираща дейност.

Говорим за съвсем друго нещо, не за некомпетентност. Давани са указания на проверяващите от ИАМО как да правят проверка и са поправяни констативни протоколи, заяви Арнаудова. Тя добави, че има данни за контакт с конкретни лекари и управители на болници. Според нас става въпрос за облагодетелстване на конкретни лица – в някои случаи извършилите лечението лекари, в други – управители на болници, каза Арнаудова. Тя отказа да съобщи за колко болници става въпрос, но уточни, че не са само 11-те смъртни случаи – има и други, които не са завършили със смърт. Прокуратурата е проверила над 600 сигнала, преди да излезе с официалната си позиция от вчера (14 юни).

По информация на Нова телевизия държавното обвинение се е задействало след сигнал от Димитър Евлогиев, бивш главен секретар на ИАМО. Арнаудова засега не потвърди ще има ли обвинение срещу Златица Петрова, но увери, че ще има информация на по-късен етап.

В масовия случай, проверката от двама-трима инспектори от ИАМО, след които не се случва нищо – заради намеса на няколко души по веригата, заяви Евлогиев. Причината – трябва да има одобрение на написаното от проверката от няколко контролни звена в ИАМО. Подписал съм се, че това е корупционна среда – защото има предпоставки за злоупотреби, каза Евлогиев. И добави – вчера ми направи впечатление, че здравният министър едва ли не чува за пръв път, а имам входящ номер от подадено от мен писмо в министерството.

Конкретен случай

В многопрофилната болница в Стара Загора току що родено дете почива. То било родено с проблеми и е лекувано два месеца и половина, но безуспешно, разказа директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев. Обект на разследването е акушеро-гинекологичната клиника, а ръководството на болницата се намесило и почнало да разследва „след публикации в медиите”, по думите на самия Йовчев.

Майката обаче твърди, че до фаталния край се е стигнало заради немарливост на лекарския екип. Според нея лекарите са се забавили със секциото и заради това момченцето се е родило с увреждания и е починало.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.