От 1 юли - по-скъпи ток, парно и топла вода

От 1 юли - по-скъпи ток, парно и топла вода
Източник: Pixabay

Токът, парното и топлата вода поскъпват от днес, 1 юли.

Средно за страната цената за топлоподаването се увеличава с 4,5%. Най-голямо е увеличението в Разград - с близо 18% и Габрово – с близо 13%. След тях се нареждат Враца, Велико Търново и Пловдив, предаде БГНЕС.

Скокът на цената на тока е средно около 3,5% за страната. Увеличението е в рамките на годишната инфлация, заяви през миналия месец председателя на КЕВР Иван Иванов. Според него, ако трябва да се изпълнят желанията на ЕРП-тата, то скокът трябва да е от 50%, но това няма как да се случи. От НЕК пък са изчислили, че енергията струва на домакинствата по 1 лев на ден.

С 0,6% поевтинява природният газ за следващото тримесечие. Утвърдената от КЕВР цена е 44,90 лв./MWh, което е с 0,27 лв. по-малко спрямо тази за второто тримесечие. Цената е без ДДС и не са включени такси за достъп, пренос и акциз.

От държавното дружество "Булгаргаз" обясниха, че поисканото намаление на синьото гориво е заради договорени доставки втечнен газ от САЩ. Първата партида от 50 млн. куб. метра газ беше доставена от холандската компания „Колмар“. Втората доставка ще извърши „Бритиш Петролиум“ за третото тримесечие на годината.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.