Отлив на руски туристи от Гърция

Отлив на руски туристи от Гърция
Източник: Getty Images / Guliver

През първата половина на годината посещенията и разходите на руските туристи в Гърция са намалели, докато тези на американските граждани са се увеличили значително. Това показват предварителни данни от Националната банка на Гърция, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус".

В разглеждания период германците излизат на първо място по брой посещения и похарчени средства в Гърция, изпреварвайки британците.

Предварителните данни дават индикации, че отливът на руските туристи продължава през месеците юли и август - тенденция, дължаща се на рязкото понижаване на покупателната способност на рублата и насочването към много по-евтиния турски пазар поради обезценяването на лирата.

Увеличаването на долара спрямо еврото, както и промоциите на гръцкия бизнес в САЩ са основни причини за голямото увеличение на броя на американските туристи и съответно приходите, които носят на Гърция.

През юни приходите от пътувания са нараснали с 16%, до 2, 329 млрд. евро (на годишна база). Постъпленията от Германия се увеличават с 23,1% до 407 млн. евро, докато тези от Франция се увеличават с 19,9% до 122 млн. евро. Приходите от туристите от Обединеното кралство са нараснали само с 6,5%, достигайки до 414 млн. евро.

От друга страна, постъпленията от пътуванията на руснаците са намалели с 14.9% до 63 млн. евро, докато тези от САЩ са се увеличили с 10.8% до 131 млн. евро.

За шестмесечния период приходите от пътувания са се увеличили с 18,9% на годишна база, достигайки до 4,848 млрд. евро. В частност, приходите от Германия се увеличават с 44,5% до 972 млн.евро, от Франция - с 11,9% до 276 млн. евро. Приходите от Великобритания също бележат ръст със седем процента до 707 млн. евро.

Приходите от пътуванията на руснаците са спаднали с 23,4% от януари до юни, достигайки до 99 млн. евро, а тези от САЩ нарастват с 5,4% до 288 млн. евро.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.