Овчаров: Странно е, че ДПС изведнъж спряха да подкрепят "Белене"

Овчаров: Странно е, че ДПС изведнъж спряха да подкрепят Белене
Източник: БГНЕС

Най-вероятно ще бъде приет проектът, предложен от ГЕРБ – не че е най-добрият и точният, но по-важно е да бъде демонстриран публичен и политически консенсус. Това заяви бившият енергиен министър от Тройната коалиция Румен Овчаров.

Странно е, че ДПС изведнъж нещо решиха да правят обрати, като в два парламента подкрепяха „Белене”, добави Овчаров пред Нова телевизия. А депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който е член на енергийната комисия в парламента, уточни, че не е ясно дали китайските инвеститори от CNNC ще са съгласни да поемат проекта без държавна гаранция и какво ще правим с необходимите кадри, след като тази година 100 ядрени специалисти от АЕЦ "Козлодуй" се пенсионират. Вчера, 6 юни, започна конференцията "Булатом" и присъстващият представител на CNNC Сие Дзядзие посочи, че китайците искат "форма на държавна подкрепа, за да бъде защитен рискът на външния инвеститор". Такава подкрепа би била гаранция за изкупуване на произведен ток, ако цената му е по-висока от пазарната. БАН предвижда цена от 85 евро на мегаватчас за произведения ток от "Белене", а сега пазарната цена е 40-45 евро.

Недей забравя пред кой гьол с кои жаби какво си квакал. За съжаление българските политици бързо забравят какво са квакали. Много бързо забравят протестиращите сега, че през 1999 година, по времето на Иван Костов, е прието, че България ще има нужда от нова ядрена мощност през 2006 година – от 600 мегавата. Сега същите хора протестират, каза Овчаров. И свърза това с протестите от 1989 година с протестите на „Екогласност”, като обясни, че „едни хора” си направили политическата кариера върху това.

Раздухват се сега страховете, че регионът на „Белене” е сеизмичен район. Тези спекулации пречат на проекта, заяви Овчаров, който цитира доклад на БАН от 2000 година, в който пишело, че не било установено наличие на хоризонтални активни разломи там, където трябва да е площадката на централата.

Овчаров предупреди и, че след като се цели активиране на „Белене” на пазарен принцип, то няма да има „най-евтината електроенергия” в региона, както било от АЕЦ „Козлодуй”. Богатите хора си имат тока, а за бедните се грижи държавата, уточни бившият енергиен министър какъв трябва да е моделът – с държавна гаранция.

Овчаров обвини и Трайчо Трайков, че скрил анализа на HSBC за „Белене”, защото бил неудобен. В него пишело, че до 2020 година в „широкия регион” имало нужда от нови базови мощности. Енергийният министър забрави обаче да каже колко пари даде НЕК по негово време за „Белене” и „Цанков камък”.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.