Повдигнаха обвинение на Румен Овчаров заради АЕЦ "Белене"


Повдигнаха обвинение на Румен Овчаров заради АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

5194

На бившия министър на енергетиката Румен Овчаров е повдигнато обвинение във връзка с АЕЦ "Белене". Това съобщи самият той на излизане от столичното следствие.

„Аз съм доволен след толкова ровене, след толкова политически натиск от г-н премиера Бойко Методиев Борисов. В крайна сметка обвинението ми е за това, че съм допуснал да бъде подписано първото споразумение за „Белене” от 2006 г.", заяви Овчаров, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че това споразумение е подписано в изпълнение на две министерски постановления, международно проведен търг. Става въпрос за месец ноември 2006 година, когато е подписано това споразумение с „Атомстройекспорт”.

„На г-н Овчаров беше предявено обвинение, което няма нищо общо с правото”, коментира адвокатът му Васил Василев.

Припомняме, че в средата на октомври прокуратурата обвини двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) - Любомир Велков и Мардик Папазян, за сключване на неизгодна сделка за продажбата на старо оборудване за АЕЦ "Белене". Подписаният от тях през 2007 година договор с "Атомстройекспрот" е ощетил НЕК с малко над 77 милиона евро.

Преди изборите за президент заради АЕЦ "Белене" прокуратурата поиска депутатския имунитет на Делян Добрев от ГЕРБ, който бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на ГЕРБ след като от поста бе отстранен предшественикът му Трайчо Трайков. Добрев сам поиска да му бъде свален имунитетът и това бе сторено от парламента.

Още не се знае в какво ще бъде обвинен Добрев, очакванията са обвиненията срещу него да бъдат повдигнати в петък.

След първите обвинения срещу Велков и Папазян от прокуратурата обещаха да има и други обвинени заради нарушения по АЕЦ "Белене".

Проектът бе прекратен през март 2012 г. с решения на правителството на ГЕРБ и на парламента с мотива, че страната ни няма необходимото финансиране за реализацията на ядрения строеж. Тъй като вече оборудването бе поръчано и до голяма степен изработени, руската "Атомстройекспорт" заведе арбитражно дело още преди окончателното прекратяване на строежа. Претенциите бяха за 1.2 млрд. евро, но съдът в Женева призна само половината от тях. Сумата от над 620 млн. евро трябва да бъде платена до 15 декември от НЕК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички