Правната комисия отхвърли ветото на Радев за отчуждаването

Правната комисия отхвърли ветото на Радев за отчуждаването
Източник: БГНЕС

С 14 гласа "за" Комисията по правни въпроси в НС отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост, предаде БГНЕС.

С приетите изменения се прави по-лесно отчуждаването на имоти, когато това касае обекти от национално значение - например магистрали.

Според президента и сега предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за национални обекти - магистрали, пристанища, летища, газопроводи и др. С предложените промени към тях се добавят обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет. Предвид липсата на критерии, по които Министерският съвет обявява обектите с национално значение, приложното поле на предварителното изпълнение може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес, смята Румен Радев.

Държавният глава възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.