Предлагат аптеките да дават задължителни нощни дежурства

Предлагат аптеките да дават задължителни нощни дежурства
Източник: iStock/Guliver

Аптеките да дават задължителни нощни дежурства, така че да бъде осигурена денонощна аптека на всеки областен град. Това предвиждат промени в Закона за лекарствата, а идеята на здравните власти е да се правят графици с имена на аптеки и датите, на които те ще работят през нощта. Ако откажат, аптеките ще бъдат глобявани. Идеята е добра, но така разписани текстовете могат да доведат до фалити на аптеки, заяви пред "Дарик" председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

По думите му идеята на здравния министър Кирил Ананиев трябва да бъде прецизирана и съобразена с експерти.

От 1000 до 6000 лева са санкциите, заложени в новите законови промени, за фармацевтите, отказали да дадат нощни дежурства в аптеки по разписаните графици. В законопроекта е предвидено и изготвянето на Национална аптечна карта, която да покаже реалната нужда от лекарства в отделните области на страната. Тези текстове обаче могат да доведат до изчезване на аптеки, категоричен е проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Според него, в този случай общините не трябва да мълчат, а да изразят готовност за публично-частно партньорство:

„Това се прави за населението на съответната община. Не да мълчат, а да кажат: Ние имаме готовност да направим публично-частно партньорство, да се хванем ръка за ръка, да предоставим един какво си. Имат различни лостове и механизми, за да бъдат наистина и те активни в правенето на политика на местно ниво. Това не е бизнес. Хората нощно време не търсят лекарства от бизнес. Ако аптеката, която е определена да бъде денонощна в квартал „Меден рудник“ в Бургас, тя би ли била ефективна и би ли се издържала, като на 6 км е областната болница, на 12 км е частната болница, на Х км е спешният център. Какъв е смисълът?“

Новият законопроект предвижда още и санкции за участниците във веригата на лекарствоснабдяването, ако в аптеките се открият фалшифицирани медикаменти.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.