Преговорите за Brexit се провалят. На някого пука ли му?

Преговорите за Brexit се провалят. На някого пука ли му?

Коментар на Терийз Рафаел за Bloomberg

Откакто преговорите за излизането на Великобритания от ЕС започнаха, имаше пет техни етапа, придружени с речи, пресконференции и опити за дипломация. Но двете страни не се доближиха дори малко до съгласие за това как трябва да изглеждат бъдещите им отношения. Сега въпросът е дали ще има сделка преди март 2019, когато споразуменията, обвързващи Острова и ЕС, автоматично изтичат.

Миналата седмица преговарящият от страна на ЕС Мишел Берние нарече разговорите "мъртви". По думите няма дори съгласие за нещата, които Брюксел е искал уточнени преди началото на преговорите.

Ясно е, че Великобритания ще бъде губещата страна от всичко това. Сделката - каквато и да е тя - ще затрудни търговията, намали сътрудничеството и настани несигурността в някои части на страната, например Северна Ирландия. ЕС няма да усети промяната толкова остро - той си има още 27 членки, между които последиците ще се разпределят.

Как да си обясним пасивността на двете страни? Ситуацията изглежда сякаш преговори реално не се провеждат, а просто се правят изявления, насочени към местната аудитория.

Британското правителство не може да направи компромис, защото така ще противоречи на твърдението си, че Великобритания може и без Европа. ЕС не може да направи компромис, защото иска да подреже крилата на евентуални други желаещи за отделяне.

Тъй като Брюксел все пак държи по-добрите карти, е по-вероятно да спечели състезанието. Но Лондон ще иска да падне по най-впечатляващия начин вместо скромно да потърси добрия вариант за своите граждани. Някои британци вероятно ще се радват да приемат скъпо и неудовлетворяващо споразумение само и само да имат независимост от ЕС. Но повечето се надяват на балансирано решение. В скорошно проучване 52% казват, че напускането без сделка с ЕС ще бъде "кошмар" за икономиката.  

При това положение би било логично Тереза Мей да е по-сговорчива, нали? Но част от наратива на Brexit е именно убеждението, че Великобритания контролира нещата. Ако тя му се противопостави, ще изложи на показ разделението в партията си и ще дискредитира кампанията на толкова много свои колеги. Ще се изисква повече кураж, отколкото тя притежава. Ако пък ЕС беше по-мотивиран за постигане на сделка, това щеше да извади Великобритания от риторичния ѝ ъгъл. Но защо да вдъхва нови сили на почитателите на Brexit?

И все пак, при всички критики срещу Мей, няма никой друг в партията ѝ, който е подготвен да се изправи срещу избирателите. Може би нейната слабост е нейната сила. Ако тя най-накрая разбули митовете от кампанията за Brexit, истинските проговори могат да започнат.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.