При 5 неизвинени отсъствия спират детските надбавки


При 5 неизвинени отсъствия спират детските надбавки
Снимка: БГНЕС

3219

Депутатите гласуваха промените в Закона за социалното подпомагане, с които получаването на социални помощи се обвързва с редовното посещение на задължителните форми на училищно и предучилищно образование, предаде БГНЕС.

Според новите правила, при 3 дни отсъствия на детето в месеца или 5 неизвинени отсъствия на ученика по неуважителни причини, социалните помощи се спират за една година. Спрените средства обаче ще отиват в детската градина или училището, а по преценка на институцията с тях могат да бъдат закупувани ученически пособия и други необходими неща.

Вносител на текстовете са депутати от ГЕРБ, а в мотивите им пише, че те целят единствено да стимулират отговорното родителство. „С промените в месечните помощи не отнемаме пари от децата, а правим така, че дори и родителите да са безотговорни, средствата да отиват за детските нужди“, каза по време на дебатите народният представител Милена Дамянова.

Промените ще засегнат и еднократната финансова помощ за първолак. Тя вече ще бъде изплащана на две равни части – през първия и втория срок. Целта е същата – оставане на децата в училище.

Втората група предложения идват от „Обединени патриоти“, откъдето настояват на всички трайно безработни лица, които получават месечни помощи, да се извършва ежегодна оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане по критерии. Заедно с нея ще бъдат поставяни и годишни задачи за повишаване на грамотността и трудовата квалификация. Така, ако безработният получи две последователни отрицателни оценки, размерът на получаваните от него помощи ще бъде намален с 50% за срок от една година.

„С нашите промени в Закона за социалното подпомагане искаме да решим проблема с т. нар. социален паразитизъм“, аргументира предложенията депутатът Александър Сиди. „Искаме социалните плащания да бъдат до едно време и след това тези хора да ги върнем отново на пазара на труда, където да продължат да плащат социални осигуровки. Това е идеята на този текст“, допълни той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички