Промени в програмата за саниране - може да се наложи и собствениците да дават пари

Промени в програмата за саниране - може да се наложи и собствениците да дават пари
Източник: БГНЕС

За 42 000 сгради – с частни жилища, които се нуждаят от саниране, няма да има достатъчно пари по Програмата за енергийна ефективност – или поне не по досегашния механизъм. От тези сгради само 5500 са подали заявления за саниране. А до края на тази година ще бъдат измислени нови правила, за да могат и тези сгради да бъдат санирани.

Засега идеята е за диференциран подход – т.е. да има участие и от страна на собствениците, които да дават пари. Въпросът е колко – и към момента регионалното министерство е на позиция по-богатите собственици да дават повече, а по-бедните – по-малко. Други възможни критерии са "климатичните и демографските обстоятелства". Отделно се мисли и за приоритизация – кой да е по-напред при санирането.

"42 000 сгради се нуждаят от обновяване. Средствата, необходими за това, са изключително огромни. Затова е необходимо да търсим по-устойчив модел. Затова се обмисля въвеждането на съфинансиране, приоритизация, диференцирания подход", заяви зам.-регионалният министър Малина Крумова пред Нова телевизия. Тя подчерта изрично пред Нова телевизия, че нещата са на етап "предложения" и нищо не е решено окончателно.

"Около 40% от хората са готови да предоставят частично финансиране. Това следва да бъде използвано”, допълни зам.-министърът. По думите ѝ новият модел на финансиране трябва да е готов до 2018 година. "Ще има ясна дългосрочна визия поне за следващите 25 години", заяви Крумова.

До средата на 2019 година по Програмата за енергийна ефективност трябва да бъдат обновени 2 022 жилищни сгради, със 150 000 апартамента. За тях имало достатъчно пари, без да трябва съфинансиране. "Очевидно е, че при 42 000 нуждаещи се сгради трябва да има държавно подпомагане - има хора, които могат да си позволят, има хора, които желаят да си позволят", коментира още Крумова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.