Путин подписа спорната поправка за пенсионната възраст

Путин подписа спорната поправка за пенсионната възраст
Източник: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин подписа поправката в пенсионното законодателство.

"Президентът Владимир Путин подписа Федералния закон за промените в някои законодателни актове на Руската федерация относно целта и изплащането на пенсиите, приет от Държавната Дума на 27 септември 2018 г. и одобрен от Съвета на федерацията на 3 октомври 2018 г.“, съобщи пресслужбата на президента на Русия.

Съветът на Федерацията одобри в сряда на пленарното си заседание пакет от закони за промяна на пенсионната система, предвиждащ увеличаване на възрастта за пенсиониране и наказателни санкции за неоправдано уволнение на лица в предпенсионна възраст. Законът установява увеличение на пенсионната възраст с пет години: от 60 до 65 години за мъжете, от 55 на 60 години за жените. Гражданите с увреждания в Руската федерация, които са навършили съответно 70 и 65 години, ще имат право на социална пенсия за старост. Сега такава пенсия се дължи на мъжете, които са навършили 65 години и на жените, навършили 60 години.

На етапа на второто четене документът бе съществено изменен, за да отрази промените, направени от Путин. Първоначално руското правителство, което внесе законопроекта в долната камара, предложи да се повиши възрастта за пенсиониране на жените до 63 години, но държавният глава предложи да се свали тази граница на 60 години. Също така продължителността на службата, която дава право на ранно пенсиониране, се намалява от първоначално предложения период от три години: за мъжете от предвидените 45 до 42 години, за жените от 40 до 37 години. Друго изменение, прието от Държавната Дума, дава право на ранно пенсиониране за майки с много деца в зависимост от броя на децата, които имат. Настоящите стандарти за получаване на пенсионна осигуровка също са запазени: ще бъдат изплащани на жените, когато достигнат 55-годишна възраст, на мъжете - 60. Предвидени са също мерки за допълнителна подкрепа за онези, които са работили в селското стопанство 30 или повече години.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.