Путин: Тръмп е прав за цените на петрола, но и САЩ са виновни за тях

Путин: Тръмп е прав за цените на петрола, но и САЩ са виновни за тях
Източник: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин заяви, че американският му колега Доналд Тръмп е прав за твърде високите цени на петрола, но и че САЩ също носят вина за тях. Изказването му бе направено по време на енергиен форум в Москва, съобщава CNBC.

"Президентът Тръмп каза, че цените на петрола са твърде високи. Вероятно е прав до някаква степен, но нас цени от 65 - 75 долара за барел ни устройват, за да подсигурим инвестиции", заяви Путин.

По думите му администрацията на Тръмп е допринесла за поскъпването със санкциите срещу Иран и с действията си в политически и икономически нестабилните Венецуела и Либия. 

Изказването на Путин е в отговор на критика от страна на Тръмп към Русия и страните от ОПЕК за споразумението, което сключиха за ограничаване на производството на петрол в опит да подкрепят цените. Американският президент призова производството отново да се повиши.

Путин защити договорката с думите, че целта ѝ да балансира пазара. "Свиването на производството е само инструмент. Целта ни е балансът. Не се прави заради приходите на петролните компании", допълни руският държавен глава. 

По думите му с политиката си за налагане на санкции САЩ подкопават доверието в долара като световна резервна валута.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.