Реалистично е да има коледни добавки за пенсионерите, заяви Горанов

Реалистично е да има коледни добавки за пенсионерите, заяви Горанов
Източник: БГНЕС

Реалистично е да има коледни добавки за пенсионерите. Това каза финансовият министър Владислав Горанов.

Преди тристранната среща с работодатели и синдикати утре, финансовият министър се срещна с КНСБ.

До средата на ноември ще стане ясно ще има ли и при какви условия коледни добавки за пенсионерите. От думите на Горанов стана ясно че това е реалистично предвид реализираните икономии, предаде bTV.

По време на срещата КНСБ одобриха параметрите на бюджета и най-вече разходите за увеличаване на заплатите в бюджетния сектор и максималния осигурителен доход. Именно това остава основният спор между работодатели и синдикати.

"Няма как да очакваме 100% съвпадения на позициите между правителството и синдикатите. Този път обаче сме доста близко спрямо това, което очакват синдикалните членове. Въпреки че работодателите биха упрекнали една теза, която свързва директно очакванията на синдикатите с фискалната рамка. Тази ревност между работодатели и синдикати не трябва да съществува", заяви Горанов.

Той коментира как може дефицитът от 600 млн. лева да бъде избегнат.

„Единият вариант е предложете откъде да махнем 600 млн. лв., за да балансираме бюджета. Следваме фискалната стратегия още от 2014 г., която тогава за първи път предложих като финансов министър. През 2020 г. бюджетът ще бъде балансиран и като разчет. Нека приемем, че този дефицит, това планирано превишение на разходите над приходите е един вид буфер за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното. Не виждам нищо драматично. Въпреки това има много рискове за икономиката ни заради опита за налагане на мерки за протекционизъм най-вече от страна на САЩ и агресивното им и провокативно поведение по отношение на останалите държави с развити икономики”, каза министърът.

Горанов добави, че до 2021 г. се очаква равнището на дълга спрямо БВП ще намалее, достигайки 17%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.