Русия се отказва от американския дълг

Русия се отказва от американския дълг
Източник: iStock/Guliver

През юли Русия продължи да свива инвестициите си в американски държавни ценни книжа, намалявайки ги до 8,5 млрд. долара, показват данните на Министерството на финансите на САЩ, цитирани от РИА "Новости".

От тази сума 6,239 млрд. долара се падат на дългосрочни книжа и 2,262 млрд. – на краткосрочни. Инвестициите на Русия са намалели от 10,85 млрд. долара през юни, или с 2,35 млрд. долара. Русия не влиза в топ 30 на най-големите притежатели на американски дълг.

От април 2018 г. Русия значително намали вложенията си в американски съкровищни бонове, като в периода септември-октомври беше регистрирано незначително увеличение. От ноември 2018 г. Русия отново започна да намалява своите вложения в американски книжа.

Най-големият притежател на американски съкровищни бонове е Япония, която е инвестирала в тях 1,131 трлн. долара, което е със 7,9 млрд. долара повече, отколкото през юни.

След нея се нарежда Китай с 1,11 трлн. и Великобритания с 334,7 млрд. долара. И двете страни са намалили своите вложения съответно с 2,2 млрд. и 6,4 млрд. долара.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.