Русия ще стане със 17 млрд. долара по-богата, ако цените на петрола се запазят

Русия ще стане със 17 млрд. долара по-богата, ако цените на петрола се запазят
Източник: iStock/Guliver

В бюджета на Руската федерация за фискалната 2017 г. ще постъпят не по-малко от 1 трлн. рубли (17,65 млрд. долара) допълнителни приходи повече от планираното, ако цените на петрола се запазят на сегашните си нива. Това съобщи в интервю за ТАСС руският енергиен министър Александър Новак.

По думите на ръководителя на руското енергийно ведомство подписаното през есента на 2016 г. и продължено на 25 май тази година споразумение на страните от ОПЕК и държави, невлизащи в картела, е позволило на цената на петрола да не се срине под 40 долара за барел, предава Bloomberg TV Bulgaria.

„Премията, получена в резултат на стабилизацията на пазара, е около 10-15 долара на барел. По нататък сметнете – при добив на Русия на около 11 млн. барела на денонощие получаваме не по-малко от 110 млн. долара. Ясно е, че тази сума се разпределя между държавния бюджет и компаниите, но по-голямата част от доходите получава, разбира се, хазната, защото у нас действа прогресивно данъчно облагане – колкото по-голяма е цената, толкова по-големи са отчисленията“, коментира Новак.

„При съществуващите цени бюджетът на Русия през 2017 г. трябва да получи не по-малко от 1 трлн. рубли (17,65 млрд. долара). Приходите над планираното от януари до март са с по 100 млрд. рубли (1,76 млрд. долара) месечно“, посочи още той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 1

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • Читател 22

    Читател 22
    17 милрд.са си много, Убаче!За кого по-напред- олигарсите, путин, медведев, кралете на нефтаааа! И ко остана за народеца, милия, а? Един, както се казва тра-ла-ла, ако ме разбирате! Хайде сега Раша след Ссср-то в забвението! Лека нощ!