Ръст на петрола, сорт Брент в близост до 26-месечен връх

Ръст на петрола, сорт Брент в близост до 26-месечен връх
Източник: Getty Images / Guliver

Цените на петрола се повишават в сряда, като тази на европейския сорт Брент остава в близост до 26-месечния си връх. Доброто представяне е в резултат на данните, че петролните резерви в САЩ неочаквано са намалели, докато рафинериите засилват добива си, и на фона на заплахите на Турция да спре износа на петрол от Ирак, съобщава Reuters.

Фючърсите на Брента за доставките през ноември се повишават с 31 цента, или 0,54%, до 58,23 долара за барел. Сортът приключи сесията в четвъртък със спад на цената от 1%, след като по-рано удари 59,49 долара за барел – най-високото му ниво от юли 2015 г. и с над 34% спрямо дъното му за 2017 г.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI също са нагоре с 39 цента, или 0,75%, до 52,27 долара за барел след спад от 0,7% в предишната сесия. WTI също постигна петмесечен връх от 52,43 долара в предишната сесия.

Цените на петрола са подкрепени от сделката за намаляване на добива с 1,8 млн. барела на ден от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители. В същото време американският суров петрол изостава зад Брента заради опасенията, че производственият растеж в САЩ може да поддържа свръхпредлагането.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.