САЩ обмислят отмяна на митата върху китайските стоки

САЩ обмислят отмяна на митата върху китайските стоки
Източник: iStock/Guliver

Официални представители на САЩ обсъждат възможността да отменят част или дори всичките мита, наложени върху вноса на китайски стоки, като начин да успокоят финансовите пазари и да дадат на Пекин стимул да направи по-сериозни отстъпки в търговските преговори между двете водещите световни икономики. Това съобщава The Wall Street Journal, цитиран от БНР.

Идеята за премахване на някои или на всички тарифи е била предложена от министъра на финансите Стивън Мнучин в поредица стратегически срещи преди очаквания нов кръг от търговските преговори с Китай в края на януари (на 30-ти и 31-ви януари), когато китайският вицепремиер Лю Хъ, който е топ икономически съветник на президента Си Цзинпин, ще посети Вашингтон.

Според източниците на The Wall Street Journal целта на подобен ход е да се ускорят търговските преговори и да се спечели подкрепата на Китай за провеждането на дългосрочни реформи.

Стивън Мнучин обаче е изправен пред съпротива от страна на американския търговски представител Робърт Лайтизер, който е загрижен, че всяка подобна отстъпка може да се разглежда като знак за слабост, посочват същите източници.

Те също така отбелязват, че идеята за подобни отстъпки все още не е достигнала до президента на САЩ Доналд Тръмп и че резултатите от течащите дискусии не могат да се прогнозират. По време на предишните обсъждания, свързани с Китай, Тръмп застана на страната на Лайтизер по отношение на митнически тарифи, а не на страната на Мнучин. Този път обаче президентът дава ясно да се разбере, че иска да сключи търговска сделка и оказва натиск върху търговския представител за нейното постигане, смята източниците на американското издание.

Макар и непотвърдена, информацията за евентуално премахване на част или дори на всички мита, наложи върху китайския внос в САЩ, доведе до подем на пазара на акциите на Уолстрийт в края на вчерашната търговия и до солиден ръст на азиатските фондови борси в петък.

След колеблива търговия почти през целия четвъртък, трите американки фондови индекса отбелязаха добър скок в края на деня в резултат на информацията на "Уолстрийт джърнъл". Индексът на сините чипове DJIA нарасна с 163 пункта (повишение с 0,67%), широкият индекс S&P500 - с 0,76% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,71%.

Азиатските борси в петък също приветстваха индикациите за по-силен интерес на САЩ за разрешаване на търговските спорове с Китай, като китайският водещи индекс Shanghai Composite нарасна с 1,42%, индексът Hang Seng - с 1,25%, японският индекс Nikkei - с 1,29% и южнокорейският Kospi - с 0,82%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.