САЩ спряха да доставят суров петрол на Китай

САЩ спряха да доставят суров петрол на Китай
Източник: iStock/Guliver

САЩ са прекратили доставките на суров петрол за Китай. Това стана ясно от изявление на ръководителя на голяма китайска корабна компания Се Чунлин, цитирано от Reuters.

"Ние сме един от основните превозвачи на петрол от Съединените щати до Китай. Преди търговската война имахме добър бизнес, но сега вносът спря напълно," каза Се Чунлин, който се изказва на ежегодната корабоплавателна среща в Хонг Конг, предава "Фокус".

Според данни за движението на корабите, доставката на американски петрол за Китай е спряла през септември. Според агенцията през юли тази година са доставени 10,5 милиона барела петрол на Китай от САЩ, през август обемът на доставките възлиза на 9,7 милиона барела, а през септември са транспортирани 0,6 милиона барела.

На 24 септември влязоха в сила мита в размер на 10% върху стоки, внесени от Китай в Съединените щати, чиято обща стойност се изчислява на 200 млрд. долара. От 1 януари 2019 г. тарифата ще се повиши до 25%. Американският президент Доналд Тръмп също изрази намерението си да започне третата фаза от прилагането на ограничителни мерки и, ако Пекин се осмели да предприеме ответни мерки, да въведе допълнителни тарифи за китайски стоки и услуги за 267 млрд. долара

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.