САЩ въведоха нови санкции срещу Куба и Венецуела

САЩ въведоха нови санкции срещу Куба и Венецуела
Източник: iStock/Guliver

Администрацията на Доналд Тръмп наложи нови санкции на Куба и  Венецуела, за да усили натиска срещу Хавана да прекрати подкрепата за президента на Венецуела Николас Мадуро, предаде БГНЕС.

В реч пред имигранти от Куба в Маями, съветникът на президента по националната сигурност Джон Болтън каза, че санкциите на Вашингтон целят кубинската армия и разузнаването на социалистическата държава, включително притежавана от армията авиокомпания. Освен това се налагат нови ограничения за пътуването до острова и търговията с Куба.

Речта на Болтън беше последвана от обръщение от Държавния департамент, с което се вдига забраната американски граждани да завеждат дела срещу държави и компании, които ползват имоти, национализирани от Куба след революцията от 1959 година. Решението е на Доналд Тръмп и потенциално може да доведе до стотици хиляди дела за десетки милиарди долара. Канада и Европейския съюз критикуваха вдигането на забраната, защото техни компании имат значителни интереси в Куба. Правителството в Хавана нарече свалянето на забраната за дела "атака срещу международното право".

Що се отнася до Венецуела, Болтън обяви, че САЩ налагат санкции на централната банка на страната. Ограничават се транзакции от САЩ и се отрязва достъпа до американски долари на институцията, която Болтън определи като решаваща в опитите на Николас Мадуро да се задържи на власт.

Болтън отправи предупреждение и към Русия, която американците подозират в подкрепа на режима в Каракас с войници. "Съединените щати ще считат такива провокативни действия за заплаха за световния мир и безопасността в региона", каза Болтън и изтъкна, че Русия е изпратила свои военни самолети, които са изнесли от Венецуела 35 тона злато и са докарали в страната стотици руски войници.

Междувременно испанският петролен гигант Repsol се отказа от сделка с държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA). Repsol разменяше рафинирани петролни продукти срещу големи количества суров петрол, за да покрие дълг, който PDVSA има към испанската компания. Това правеше Repsol един от основните доставчици на бензин за Венецуела, наред с руската "Роснефт".

Вашингтон оказваше натиск върху испанската компания да спре да прави бизнес е правителството на Венецуела още в края на 2018 година. По-рано тази година САЩ обяви, че ще наложи санкции на компании или техни филиали, които използват финансовата система на САЩ, за да търгуват с PDVSA, като даде краен срок до 28 април подобна търговия да бъде спряна.

Според сайтове, които следят движението на търговските кораби по света, последният танкер с бензин от Испания е пристигнал във Венецуела на 25 март, a и в момента голям кораб на испанската компания е в главното товарно пристанище на Венецуела и товари над 130 хиляди тона суров петрол.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.