Само 20% от кръводарителите у нас даряват кръв безвъзмездно

Само 20% от кръводарителите у нас даряват кръв безвъзмездно
Източник: БГНЕС

През 2018 г. има минимален ръст от 3,43% спрямо 2017 г. на доброволци кръводарители. Това каза Надежда Тодоровска, заместник- генерален директор на БЧК, пред "Фокус".

По думите ѝ безвъзмездните кръводарители са около 20% от всички даряващи кръв в България и допълни, че една изнесена приемна за кръводаряване не е нещо сложно, а би улеснило хората да дадат кръв безвъзмездно. Важно е държавата да отдели средства, за да се закупи нужната техника и апаратура, за осъществяване на изнесената акция, добави още тя. Относно вземането на кръв срещу заплащане, д-р Тодоровска обясни, че позволените случаи са разписани в закон, който не е обновяван от 2007 г.

Според нея е важно да се знае, че процесът на обработка, съхранение и пренасяне на кръвта е скъпоструващ, който трябва да се обезпечи с високо квалифицирани специалисти.

„Не може да стоим в 2007 г. - толкова много са се променили всякакви цени и стандартът на живот е различен и да стоим на смешната цена от 90 лева за литър. Който дарява кръв 450 милилитра, защото толкова е едно кръводаряване, това са 45 лева. Как да се обезпечи целият този процес и да осигуриш мотивация на хората, които даряват кръв на тази цена? Тогава се отваря вратата за сивия сектор, където хора предлагат своята кръв на други, които са в крайна нужда и трябва да осигурят кръв за свои близки в момента, ако се налага операция. Тепърва ще нараства тази нужда от кръв, ако ние не вземем адекватни мерки“, обясни тя.

Д-р Надежда Тодоровска каза още, че когато има регламент и се остойности този процес правилно, всеки би могъл да плати на лечебния център, за да може да се осигури тази кръв и това няма да противоречи на европейската практика и директива. БЧК иска това да бъде регламентирано и узаконено от Министерство но здравеопазването, допълни тя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.