Сделките с имоти ще започнат да намаляват, прогнозира експерт

Сделките с имоти ще започнат да намаляват, прогнозира експерт
Източник: БГНЕС

Процесът на повишаване на броя на сделките с недвижими имоти е към своя край, макар цените да продължават да растат. Това каза Георги Павлов, изпълнителен директор на една от водещите компании на пазара на имоти у нас, пред БНР. Той прогнозира, че тази година ще е последната, в която има ръст в броя сключени сделки спрямо предходната.

„Истината е, че в последните десетилетия жилище могат да закупят 10 до 20 процента от българите. Сигурно много повече от тях искат, но ако говорим за ново жилище, могат да си позволят да го закупят малка част от българите… Цените са доста високи наистина. Особено в София тази година се забелязва, че купувачите все по-трудно приемат високите цени, все по-бавно взимат решения за покупка и постепенно активността към по-крайните, по-бедни квартали се повишава по-бързо, отколкото в по-скъпите квартали. Наблюдението ни за ръста на цените тази година е, че в София той е около 7,7%, но в някои крайни квартали като „Дружба“ и „Овча купел“ - около 10%, защото те са и по-бюджетни и потокът на купувачите постепенно се насочва към тях. Едновременно с това и двата квартала се намират на около десетина минути с обществения транспорт от центъра“, каза Павлов.

Цените на жилищата в най-голямата степен се влияят от лихвения процент по ипотечните кредити, който зависи от състоянието на банките в целия Европейски съюз. В момента той е между 3 и 4 процента - около два пъти по-ниско, отколкото при предишния имотен бум.

„Ако гледаме цената като евро на квадратен метър, тя е висока, но измерена през ипотечната вноска, тя е все още приемлива за много от купувачите. Очакванията ми са обаче, че лихвеният процент повече няма да спада. Повишението към момента е едва забележимо - около 0,1%, но по-важна е тенденцията“.

Павлов прогнозира, че цените на имотите по-скоро ще се задържат или дори леко ще спаднат в следващата една година. Те все още са малко по-ниски спрямо 2007-а, а за тези 11 години доходите на хората са се повишили с около 30-40%, така че ситуацията е много по-стабилна, посочи той.

Наемите растат, защото отразяват текущите доходи на хората. Те не изпреварват ръста на средната работна заплата, но следват тренда ѝ, коментира експертът.

„Три различни фактора трябва да разгледаме – състоянието на жилището, състоянието на сградата и състоянието на околната среда наоколо. Те много често не отговарят на потребностите на съвременния млад, модерен наемател. Невидимата ръка на пазара отсява тези решения. Едновременно с това има и много хубави луксозни апартаменти, които се предлагат на една или друга цена. Към момента предлагането е много разнообразно, но наемодателите бързо разбират кое жилище отговарят на състоянието на пазара, тъй като ако то остане няколко месеца неотдадено под наем, те губят пари и или коригират наема, или влагат пари да го ремонтират“.

Павлов се обяви в подкрепа на нормативни промени, които да задължават продавача да дава подробна информация на купувача за състоянието на имота, но предупреди, че те трябва да бъдат направени по такъв начин, че да не бъдат променяни с десетилетия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.