Шефът на НЕК: Отговорни сме и спазваме законите

Шефът на НЕК: Отговорни сме и спазваме законите
Източник: Actualno.com/Петя Бързилска

НЕК е отговорна компания и спазва законите в страната, най-вече Закона за енергетиката, решенията на КЕВР и ангажиментите към ЕК във връзка с делото „БЕХ Електричество“. Това каза на брифинг изпълнителният директор на НЕК ЕАД Петър Илиев.

Припомняме, че вчера работодателските организации призоваха за смяна на ръководството на НЕК и преструктуриране на дружеството заради промените в цените на тока за бизнеса. По-рано днес пък Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заяви, че на пазара на ток има признаци за организирана престъпност.

„Изговориха се доста неща, не само против мен, оставката е най-малкият проблем, но и за организирана престъпна група, което просто е доста неприятно“, коментира Илиев, цитиран от "Фокус".

По думите му свободният пазар се е оказал голямо предизвикателство, както за производителите, така и за големите потребители и търговците на електрическа енергия.

„До преди приемането на закона се работеше на платформи на производителите, на АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и „Марица Изток“ 2. Сключваха се двустранни договори. От 1 януари 2018 година вече се забрани това със закон. Цялата енергия се търгува на Българската независима енергийна борса“, поясни изпълнителният директор на НЕК.

„Голяма част от потребителите и производителите се оказаха в едно тежко положение. На нас ни беше вменено да продаваме на свободния пазар на ВЕИ, които не можеха да си продават сами енергията. НЕК трябваше да ги реализира на свободния пазар, не на регулирания. Това за нас беше голямо предизвикателство. Мисля, че се справихме добре“, каза още той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.