Симеонов: С промените в закона се дава служебна победа на няколко големи фирми за горива


Симеонов: С промените в закона се дава служебна победа на няколко големи фирми за горива
Снимка: БГНЕС

2448

Не мога да приема опитите за ликвидиране на цял един бранш с лобистки закони, за да се даде служебна победа на няколко големи фирми. Това заяви вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов след среща с представителите на търговците на горива и собственици на малки бензиностанции по повод Закона за горивата, внесен от депутата Емил Димитров.

"Една демократична държава, каквато е и нашата, има основен ангажимент да подпомага дребните производители. Всеки опит тези хора да се представят като измамници и хора, които въртят сивия сектор, са само нескопосани аргументи, за да скрие истинския смисъл на този закон“, допълни Симеонов. „Няма как да не се намеся във внасяне на закон без аргументи. Моята позиция е, че ще защитавам интересите на всички такива групи производители, търговци бизнесмени. Ако си мислите, че се опитвам да вадя политически дивиденти, няма такова нещо, коментира още Симеонов, цитиран от Actualno.com.

Подводните камъни

На първо място търговците на горива са притиснати, защото в този си вид законопроектът не може да изпълни целите си, тъй като не включва в обхвата си всички сегменти на пазара, разясни критичните точки по законопроекта адвокат Грета Ганева. По думите ѝ една голяма група дейности попадат в една група търговци на дейност. Ще има много проблеми, защото липсва разграничението. Например дистрибуторите - няма ги като самостоятелна група и те ще трябва да попаднат в групата на търговците на едро. За дистрибуторите, които свързват големите търговци с крайните потребители - за тях може да се се окаже невъзможен достъпът до пазара, изрази опасение адвокат Ганева.

Според нея с този законопроект хората ще трябва да плащат гаранции в особено голям размер, че в бъдеще ще бъдат санкционирани. Във връзка с тези обезпечения ние със сигурност ще имаме наказателна процедура.

На следващо място, регистрационният режим има всички характеристики на лицензионен, защото той завършва с административен акт, издаден от съответния министър. Всички тези нови условия представляват такива не само за българските търговци, а за всички онези от държавите членки, които в бъдеще ще искат да оперират на българския пазар, посочи Грета Ганева.

Тя заяви, че трябва да има процедура по съгласие с европейските институции. Липсата на проведена такава процедура е основание за неизпълнения на заложените противоречия в закона. Резултатът от този законопроект ще бъде много тежък удар спрямо търговците и по-специално от дистрибуторите. Част от тях ще се наложи да напуснат пазара. Друга част ще останат с много тежки последици, защото те вече са заложили имуществото си. След това този пазар ще бъде зает от големите и ние така създаваме естествените предпоставки за монопол, коментира адвокат Ганева. По думите ѝ при такава ситуация клиентът ще зависи от монополното положение, което ще бъде установено - това означава непредвидими цени и непредвидими последици.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички