След поредна агресия срещу медици: Обещават паник бутони в линейките и спешните центрове

След поредна агресия срещу медици: Обещават паник бутони в линейките и спешните центрове
Източник: БГНЕС

Да, определено е възможно да има охрана и паник бутони във филиалите на "Спешна медицинска помощ". Разпоредено е в Горна Оряховица да бъде сложена физическа охрана, а що се отнася до новите линейки, ще се работи за поставяне на паник бутони. Това заяви зам.-здравният министър Жени Начева

На въпрос дали трябва да има по-сериозни наказания за нападения над медици, Начева не взе отношение и посочи, че трябва да бъде обсъдено от работна група. Зам.-здравният министър каза и, че "се работи" относно налагане на глоби за фалшиви сигнали на телефон 112. Тя уточни, че здравните власти получавали по-бавно информация за съдебни решения по такива казуси и внуши, че това е пречка пред събирането на глоби, но увери, че здравните власти работели в добър синхрон с правоохранителните и съдебните.

Същевременно Начева заяви, че от следващата учебна година ще почне обучение на парамедици, имало тригодишен план. А парамедиците, минали сега курсове, щели да могат да вземат квалификация според новата система, по думите на Начева пред БНТ.

Според статистика на в. "Монитор", само в София липсата на лекари в "Спешна помощ" е огромна – при 80 необходими екипа всъщност работят 12-14. Във Варна трябват 10 лекари, но всъщност много от действащите са пенсионери и ако те не работеха, то „Спешна помощ” в областта нямаше да може да работи, категорична е д-р Мая Рашева, ръководител на спешната помощ в морската ни столица.

По вечната тема "ТЕЛК" се готвела нова наредба – с нея трябва да има по-голям контрол относно документите, доказващи заболяване. Попитана дали може един здрав човек да се изкара болен без участие на лекарски комисии, Начева отговори, че няма как да стане. Искрено се надявам, че практиките за такова нещо не са толкова много, добави тя. На въпрос за конкретна практика на измама, зам.-здравният министър отговори, че с новата наредба ще се иска цялото здравно досие на пациента, а не само документите от последното му лечение и диагноза, както в момента се води архив пред ТЕЛК. А на 4 февруари ще има повече информация за ТЕЛК и анализът какво не е наред там.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.