Словакия забрани пластмасовите чинии и прибори

Словакия забрани пластмасовите чинии и прибори
Източник: iStock

Словакия забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба от 2021 г., присъединявайки се към борбата на Европейския съюз за намаляване на замърсяването на морето.

Новият закон ще направи незаконна продажбата на пластмасови чинийки, чаши, прибори за хранене, бъркалки, сламки и други изделия сред подобни артикули.

72 депутати гласуваха в подкрепа на законопроекта за управление на отпадъците, 30 - против и 32 се въздържаха, предава БГНЕС.

"Нашата цел е да мотивираме хората да изхвърлят отпадъците и производителите да произвеждат продукти, подлежащи на рециклиране", заяви министърът на околната среда Ласло Солимос пред репортери след гласуването.

Експертите по управление на отпадъците смятат, че законът ще предизвика бум в използването на биоразградими опаковки.

"Очакваме новият закон да доведе до по-голямо използване на по-устойчиви алтернативи от възобновяеми източници - дърво, хартия или биопластика в ежедневието", каза пред AFP Катарина Кретер, говорител на частната компания за рециклиране ENVI-PAK.

По-рано тази година Европейският съюз и Европейският парламент гласуваха за забрана до 2021 г. на пластмасови изделия за еднократна употреба като сламки, прибори за хранене и др.

Европейската комисия изчислява, че около 70% от пластмасовите отпадъци затлачват световните океани, убивайки редица видове костенурки, тюлени, китове и морски птици до риби и миди.

Учените предупреждават, че докато пластмасата бавно се разгражда, микрочастиците влизат в хранителните вериги и в крайна сметка се консумират от хората, като проучванията показват токсични следи в човешките отпадъци в Европа и Азия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.