Смяна на караула в "Газпром"

Смяна на караула в Газпром
Източник: БГНЕС

В кратко съобщение преди ден газовият гигант "Газпром" съобщи за промени в своята административна структура. Анализ на руския "Коммерсанть" разкрива какво стои зад информацията за закриване и сливане на отделите в компанията.

Според изданието в газовия гигант тече смяна на поколенията. В ръководството вече няма нито един чиновник, който да е започнал работа с настоящия ръководител Алексей Милер (в периода 2001 - 2003 година). Оформят се и два центъра на властта - Олег Аскютин и Виталий Маркелов.

Интересна е фигурата на Аскютин. Той поема управлението на инвестиционната програма на компанията, чиято стойност през тази година надхвърля 1 трилион рубли. Преди тази сфера беше изцяло в правомощията на Миллер.

Виталий Маркелов пък ще се занимава с дейностите около проучването и добива на газ и вътрешния пазар.

Още една промяна в структурата на "Газпром" е от съществено значение за България. През феврурари стана ясно, че заместникът на Миллер Александър Медведев напуска поста си, а сега неговите дейности са делегирани на ръководителя на "Газпром Експорт" Елена Бурмисторова. Тя директно ще води преговорите за доставка на природен газ в чужбина, включително и нелеките разговори за транзита през Украйна.

Своя пост напуска и Андрей Круглов, който ръководеше финансите на "Газпром" и заема длъжност в Министерството на финансите на Русия. Кой ще го замести обаче така и не става ясно.

Какво говорят смените за бъдещето на Алексей Милер? Според "Коммерсанть" засега - нищо. В ръководството не влизат нови лица, а се дава повече власт на вече утвърдили се имена в компанията. Това от една страна говори за приемственост, но и за запазване на позициите на Миллер. Вероятно неговият наследник все още не е избран, заключава руското издание.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.