Спасителната акция за Боян Петров бе прекратена (Видео)

Спасителната акция за Боян Петров бе прекратена (Видео)
Източник: Фейсбук на Петров

За съжаление спасителната операция за големия български алпинист Боян Петров, изчезнал в Хималаите на 3 май, е прекратена. Информацията бе съобщена от екипа по издирването.

Днес в акцията се включи и хеликоптер, а китайски спасители претърсваха в района на Лагер 1 с идеята да се качат и по-нагоре.

След дни търсене и две седмици в неизвестност, Боян Петров така и не беше открит. Според алпинисти, твърде възможно е Петров да е паднал в цепнатина по пътя към върха.

"За съжаление, не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!". Това написа във Facebook Кирил Петков от екипа на българския алпинист.

Боян Петров е сред най-успелите български алпинисти. Целта му бе да изкачи всички осемхилядници. Връх Шиша Пангма обаче е един от най-трудните за покоряване.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.