Споразумението на ОПЕК може да навреди на руската икономика

Споразумението на ОПЕК може да навреди на руската икономика
Източник: Getty Images / Guliver

Споразумението между Организацията на страните износителки (ОПЕК) и държави, които не членуват в нея, за свиване на доставките на петрол може да повлияе негативно на икономиката на Русия. Това става ясно от изявление на централната банка на страната, цитирано от Reuters.

ОПЕК заедно с други износители, включително Русия, се съгласиха да поддържат ограничено предлагането на петрол за втора поредна година с цел намаляване на запасите и подкрепа на цените.

Русия обяви, че е намалила производството си на петрол с 300 хил. барела, след като през октомври 2016 г. страната произвеждаше рекордните 11,247 млн. барела на ден.

Според Руската централна банка пикът в потреблението на горива от колите се очаква в средата на 2020 г., което значително би се отразило на цените на суровината.

„Споразумението на ОПЕК заедно с по-слабото търсене на природен газ от чужбина временно ще ограничи растежа на руското производство, което може да има отрицателен ефект като цяло върху развитието на икономиката“, казват още от регулатора.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.