Страната може да спести 95 млн. евро на година от газификация на тецове

Страната може да спести 95 млн. евро на година от газификация на тецове
Източник: iStock/Guliver

Газификацията на част от тецовете ще спести на България милиони евро. Това сочи разпространеният наскоро доклад "Енергийният преход в България" на консултантите от "Баринга Партнърс". Според авторите на доклада преминаването към природен газ може да икономиса почти 95 млн. евро, като това ще стане чрез намаляване на парниковите емисии. В момента те трябва да се купуват от тецовете, за да покриват екоизискванията, а този разход влиза в цената на тока, пише в. "Сега".

В доклада се посочва и за кои мощности може да се приложи тази схема - частните ТЕЦ "Марица-изток 3", "Русе Изток" и "Девен". Те могат да кандидатстват за еврофинансиране през платформата "Въглищни региони в преход", се посочва още в доклада.

Документът излиза в момент, в който България и още осем европейски държави искат отсрочка за затварянето на въглищните си централи. Новите правила за по-чист въздух на ЕК трябва да започнат да се прилагат от 2021 г., като към 2030 г. се очаква централите поетапно да спрат да работят. Най-сериозно засегната от еконормите е държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

В доклада на "Баринга Партнърс" е записано, че замяната на въглищата с газ ще намали с 1.84 млн. тона годишно изхвърляните сега въглеродни газове, а годишните разходи за електроенергия ще паднат с близо 95 млн. евро. Общо за периода до 2050 г. спадът на парниковите газове ще е 46 млн. тона, а икономиите в сметките за ток, които неминуемо ще нарастват, ще са за общо 2.373 млрд. евро за 25-годишния период.

Преходът към газ няма да мине и без съкращения. Пряко засегнати от това ще бъдат около 14 000 работещи сега във въглищните мини. На правителството ни се препоръчва да се възползва от опита на Германия и Испания, където между 2011 и 2018 г. са затворени губещи мини, а електроцентрали са преустроени за работа с природен газ.

В анализа се посочва още, че подобна трансформация на български въглищни централи е напълно възможна и заради отворения шанс за предоговаряне на цената на газовите доставки от Русия след решението на ЕК, с което руският монополист е задължен да преразгледа политиката си спрямо осем източноевропейски държави, сред които и България.

Държавната "Булгаргаз" и "Газпром експорт" вече започнаха разговори по темата, но към момента развитие по въпроса за цените няма.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.