"Света София" е посетена от 31 млн. туристи

Източник: iStock/Guliver

Храмът "Света София", един от най-важните обекти за историческо и културно наследство в света, е посетен от близо 31 млн. души през последните 12 години, като по този начин надминава населението на много страни.

Емблематичната сграда, която се използва като музей от 1935 г. и се смята за едно от световните архитектурни чудеса, се възползва от големия интерес към Истанбул. Тя посрещна около 1,8 млн. посетители през първата половина на тази година, като цифрата се очаква да нахвърли 3 млн. души до края на годината, съобщава турската агенция Demirören.

Историческата постройка е посрещнала 30.95 млн. души от 2007 до 2018 г. Посетителите ѝ са над 4 пъти повече от населението на България (у нас живеят около 7 млн. души)

Тя постави рекорд през 2014 г., когато привлече 3,5 млн. посетители. "Света София" се радваше да подобна популярност от 2009 г. до 2015 г. През миналата година храмът-музей посрещна около 2.92 млн. посетители, предава вестник Daily Sabah.

"Света София" е построена през VI век, по време на Византийската империя и служи като седалище на Гръцката православна църква. Тя е превърната в имперска джамия с османското завладяване на Истанбул през 1453 г. Емблематичната постройка е обявена за музей по време на светското управление Кемал Ататюрк през 1935 г.

Известен с богатата си история, култура и разнообразна храна, Истанбул се радва на буен туристически сезон, приемайки близо 10 млн. чуждестранни туристи от 200 държави към август тази година. За първи път в историята туристите в турския мегаполис ще бъдат повече от собствените му жители. Очаква се градът да приеме 15,5 млн. посетилтели до края на 2019 г.

Историческият квартал на града "Султанахмет", разположен на историческия полуостров, привлича най-много тълпи. Обичайно туристите се редят на дълги опашки пред кабинките за билети, чакайки своя шанс да посетят "Света София" и да си направят селфита пред историческата сграда.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.