Съдът не смята, че е важно дали еврокандидатът Пеевски живее в България

Съдът не смята, че е важно дали еврокандидатът Пеевски живее в България
Източник: БГНЕС

Дали депутатът от ДПС Делян Пеевски реално е живял в България или в друга страна-членка на Европейския съюз се оказа въпрос, който за Върховния административен съд (ВАС) не е от решаващо значение за участието на Пеевски на евроизборите. Припомняме, че Пеевски е номер 2 в евролистата на ДПС.

По сигнал на Гражданско сдружение „Боец“ съдът разгледа казуса – реално живял ли е Пеевски в ЕС през последната половин година. Това е задължително условие за всеки кандидат за европейски депутат, а съмнения дали депутатът от ДПС е живеел постоянно в ЕС има и предвид информацията колко често е пребивавал в Дубай – на база резервациите за самолетни полети. "Боец" се обърна към съда, след като ЦИК също отхвърли хипотезата за недопускане на Пеевски на евроизборите, а от сдружението казват, че от отговора на ЦИК не се разбира направена ли е проверка къде е живял депутатът за посочения период и че всъщност ЦИК не отговаря по същество.

От ЦИК обаче посочват, че са направили справка в ГРАО къде е живял Пеевски и че самият депутат подал декларация къде е живял, като не са открити нередности. Адвокат Николай Хаджигенов, който защитаваше позицията на "Боец", е поискал справка от граничните власти, митниците, летище София, НСО и външното министерство на ОАЕ за пътуванията на депутата, но това не е направено, защото "... регистрирането на кандидатските листи по същността си е охранително производство, при което кандидатите трябва да отговарят формално на изискванията на ИК, а проверката на Главна дирекция "ГРАО" е относно съответствието на декларираните обстоятелства с изискванията да имат постоянен адрес в Република България и да са живели най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз", пише в мотивите на съда. Всъщност, според ВАС да си живял поне 6 месеца в ЕС означава да имаш адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на България или в друга държава-членка на Европейския съюз – а Пеевски отговаря на това условие.

"До дни ще изпратим официално писмо до АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите за Европа – политическата група в която членува ДПС в ЕП), като ще ги запознаем с казуса "Пеевски" и ще изискваме от тях реакция и коментар", заканват се от "Боец".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.